Nachtdier van Joost van Bellen wordt verfilmd

Regisseur Ties Schenk (1974) (bekend van de coming of age serie Follow de SOA, de speelfilm Monk, en de eerste Nederlandse webserie Zwarte Tulp) heeft een exclusieve optie verkregen op de succesvolle roman Nachtdier van DJ Joost van Bellen. Samen met acteur/scenarist Roeland Fernhout wil zij een negendelige televisieserie ontwikkelen.

De deal kwam tot stand door de bemiddeling van Maaike Pereboom van Henneman Agency.

Nachtdier vertelt het verhaal van Beer van Munster die zich van jongs af aan een buitenstaander voelt. Om te ontsnappen aan zijn ontwrichte gezin ontpopt hij zich tot nachtdier. In het Amsterdamse nachtleven van de jaren tachtig zoekt hij naar liefde en bestaansrecht. Hij verkoopt zijn ziel aan de duivel en wordt in al zijn preutsheid eigenaar van een sekstheater. Na een mentale instorting schrijft Beer in Brazilië zijn dj-memoires. Dan gooit de pandemie roet in het eten. Terwijl de reden van zijn bestaan steeds verder afbrokkelt, wordt hij gedwongen tot introspectie. Nachtdier is in al zijn glorie en duisternis een kolkende ode aan het nachtleven van weleer. 

Joost van Bellen (1962) is een fenomeen: hij is dj, feestorganisator, muzikaal regisseur voor onder andere modeshows én auteur. Van Bellen behoort tot het selecte groepje dj’s dat house in Nederland introduceerde.

“Acteur/scenarist Roeland Fernhout en ik delen een verleden met zowel Joost van Bellen als andere personages uit zijn boek. We vielen als een blok voor Nachtdier dat met zijn rauwe vertelling complexe emoties en dromen activeert, precies datgene wat film ook tracht te bereiken. Het uitgaansleven in Amsterdam wordt méér dan alleen vertier: Seksen, seksualiteiten, gemengde etniciteit en genders vinden elkaar in de clubs en de hitte van de dansvloer smeedt hen tot een vooruitstrevende gemeenschap waar de ‘woke’ generatie van nu vol verbijstering naar zal kijken. De dansvloer wordt een protestpodium waarop een nieuwe maatschappij zich aandient. De productie die wij voor ogen hebben zal zowel een tocht in het rauwe no future tijdperk zijn als een bezielde vertelling over de huidige tijd.” Creative producer Ties Schenk

“Podium prijst zich zeer gelukkig de uitgever te zijn geworden van Joost van Bellen, die behalve als dj ook als schrijver een natuurtalent blijkt. Persoonlijk kan ik niet wachten de serie naar dit avontuurlijke verhaal te zien! Wat een tijdsbeeld, van iemand die er midden in zat, en wat een ontroerende protagonist, in wie we natuurlijk Joost zelf herkennen.” Joost Nijsen (Podium)

Foto © Cornelie Tollens