De ontdekking van Urk wint De Loep 2020

‘De ontdekking van Urk’ van Matthias Declercq wint De Loep 2020 in categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek

De ontdekking van Urk van Matthias Declercq ontving 11 juni 2021 De Loep 2020 op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek. De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.
Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ’s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap. De ontdekking van Urk werd ook al genomineerd voor de Brusseprijs 2021 en won dit jaar de Confituur Boekhandelsprijs.

‘De manier waarop de auteur de schat van informatie die hij tegenkomt weet te bundelen tot sprankelende en spannende hoofdstukken zorgt ervoor dat je blijft lezen. Geloof, drugs, criminaliteit en Urkse koppigheid leveren een mengsel op wat nog steeds terug te zien valt in nieuws over avondklokrellen, kerken die vol zitten tijdens pandemie en af en toe de problemen van een uitstervend vissersberoep.’ Jury De Loep 2020