De voorjaarscatalogus is er!

De voorjaarscatalogus is er!

Vol trots presenteren wij de nieuwe catalogus met alle titels die vanaf februari 2021 bij Uitgeverij Podium zullen verschijnen. 

Klik hier om de voorjaarscatalogus 2021 van Podium te bekijken. 

Het jaar 2020 was een jaar om nooit te vergeten. De wereld leek op z’n gat te liggen. Mondiaal de pandemie. Het vrije westen onder druk. Europa verdeelder dan ooit tevoren. Zoals de meesten van u moesten we privé en in werk voortdurend improviseren, in een wonderlijke mengeling van dieptepunten en hoogtepunten. Waar in vele branches zware klappen vielen, kregen nogal wat uitgeverijen juist weer meer wind in de zeilen, vanwege de toegenomen honger naar goed leesvoer. Podium ziet zelfs terug op een geweldig jaar, met voortdurend enkele titels in De Bestseller 60 (Johan Harstad, Wilfried de Jong, Arjen Lubach). Maar ook de andere titels werden met veel lof ontvangen en vonden hun weg naar de lezers.

Na zo’n gouden jaar (ik spreek nu alleen van onze eigen, zakelijke voorspoed in 2020) is het bijna een natuurwet dat er een kalmer jaar op volgt. Als ik kijk naar de boeken die onze auteurs in petto hebben (en voor wat betreft de tweede helft van 2021 houd ik u nog even in spanning), staat dat echter nog lang niet vast. En gelukkig maar – onze schrijvers verdienen voor al deze nieuwe werken veel aandacht. Zoals gebruikelijk in onze ‘stal’, fietsen we lustig door vele genres, zoals poëzie, fotografie, fictie en ‘quality non-fiction’ in allerlei gedaanten.

Dwars door al die genres heen speelt onze fascinatie en betrokkenheid bij de wereld van nu. In die zin zijn onze schrijvers ‘wereldschrijvers’ in twéé betekenissen: de besten op hun gebied, en begaan met heden en toekomst van deze planeet. Meest direct zie je dat terug bij Hans Aarsman (die als een ware detective de wereld analyseert aan de hand van opmerkelijke nieuwsfoto’s), Tom Middendorp (met een belangrijke visie op klimaat en veiligheid als antigif tegen oorlog), Ronelda S. Kamfer (black lives matter in poëzie), Els Quaegebeur (een vergrootglas op twee nabestaanden van mh17), Martine Beijerman (die ons helpt denken en handelen ter zake de universele uitsluiting van groepen) en last but not least Antonio Scurati (zijn Mussolini-trilogie is behalve een literair avontuur ook een waarschuwing voor uit de hand lopend populisme).

Maar ook DBC Pierre (eerder aangeboden), Inge Schilperoord, Ingmar Heytze, Daphne Deckers, Roelof Smit, Jannah Loontjens, Paul Thé Teunissen en Willem Thies reflecteren op ons, mensen, in een moeizaam tijdsgewricht. Leest u maar over hun nieuwe werken. Het lezen van boeken is in de eerste plaats een onverslaanbare vorm van vrijetijdsbesteding. Maar dat ze ons ook zoveel léren, maakt het feest compleet. Een feest in uw eigen stoel, of noem het uw eigen, gezonde leesvirus.

– Joost Nijsen