DBC Pierre op shortlist Goldsmiths Prize 2020

Meanwhile in Dopamine City van DBC Pierre is genomineerd voor de Goldsmiths Prize 2020. De prijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan literatuur die oorspronkelijk en innovatief is. De Nederlandse vertaling, getiteld Ondertussen in Dopamine City,verschijnt 19 januari 2021 bij Podium.

Over DBC Pierres roman schreef de jury: ‘Razend, wanhopig en duizelingwekkend eloquent toont Ondertussen in Dopamine City dat de roman nog steeds slimmer is dan de nieuwste smartphone.’

Naast Ondertussen in Dopamine City prijken nog vijf romans op de shortlist voor de Goldsmiths Prize 2020:

  • Mr Beethoven van Paul Griffiths
  • A Lover’s discourse van Xiaolu Guo
  • The Sunken Land Begins to Rise Again van M. John Harrison
  • The Mermaid of Black Conch van Monique Roffey
  • Bina van Anakana Schofield

De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Ali Smith (How to be Both) en Robin Robertson (The Long Take).

Over Ondertussen in Dopamine City

De ingenieuze en groots opgezette nieuwe roman van DBC Pierre vertelt het verhaal van rioolwerker en weduwnaar Lonregan (‘Lon’) Cush. Hij wordt ontslagen bij de afdeling Environmental Services van Octagon, een zeer schimmig bedrijf dat het volledig voor het zeggen heeft in de fictieve Amerikaanse stad waar Lon met zijn twee kinderen woont. Machines nemen voortaan Lons werk over.

Lon staat ver af van de snel veranderende maatschappij die volledig in de greep is van nieuwe media en technologie. Hij dreigt bovendien elk moment de voogdij over zijn zoon en dochter kwijt te raken aan zijn schoonmoeder. In een poging om een aan zijn dochter uitgedeelde klap goed te maken, geeft hij haar wat zij het allerliefste wil: een eigen smartphone. Vanaf dit moment belandt zowel dochter Shelby als Lon via hun scherm steeds dieper in die alternatieve onlinewereld, waarbuiten sociaal contact nauwelijks nog plaatsvindt en waarin ieders activiteit door Octagon nauwlettend in de gaten gehouden wordt. In hoog tempo wordt de tastbare wereld slechts een verlengstuk van wat zich online afspeelt. Het resultaat is een dystopische samenleving, gedomineerd door algoritmes. Lon blijft zich verzetten en zakt steeds verder weg in het moeras van de technologie.


Over DBC Pierre

De in Australië geboren, en via Mexico, Texas en Engeland in Ierland belande auteur DBC Pierre (pseudoniem van Peter Finlay) baarde opzien met zijn romandebuut Vernon God Little. Hij won hiermee in 2003 de Man Booker Prize. Daarna publiceerde hij onder meer Ludmila’s gebroken Engels en Ontbijt met de Borgias. Zijn romans worden in 43 landen uitgegeven.