Nu al 2e druk De ontdekking van Urk

Het boek van Matthias M.R. Declercq is nog maar net verschenen, of er is al een herdruk in de maak. Het afgelopen weekend besteedden Interne Keuken, De Tijd en De Morgen al aandacht aan De ontdekking van Urk, maar ook een lokale doorbraak op Urk zorgde ervoor dat de eerste druk snel over de toonbanken ging. De tweede druk verschijnt eind deze week.

In het dorp waar iedereen één boek kent, leest iedereen nu het boek van een ongelovige Belg. Dat werd duidelijk toen afgelopen weekend de exemplaren de boekhandel uitvlogen op Urk. De eerste reacties:

‘Een boek zoals over Urk nog nooit geschreven is’
Urker Jan van den Berg

‘Een unieke prestatie. Nooit eerder wist een buitenstaander zoveel grip te krijgen op de duiding van Urk en de Urkers. Het is hem gelukt de paling bij de kop te pakken.’
Het Urkerland

Ook de landelijke pers is tot nu toe zeer te spreken over ‘die Belg’, zoals ze Declercq op Urk noemen. Hierdoor is slechts drie dagen na verschijnen al een herdruk van De ontdekking van Urk opgelegd.

‘Niets laat auteur Matthias Declercq onbesproken in De ontdekking van Urk: de machocultuur, drank en drugs, vandalisme en incest, het gebrek aan zelfreinigend vermogen, de stille tragiek achter de voordeur. Maar ook de mooie kanten beschrijft hij gul en grossierend in mooie zinnen [..] Zijn boek doet je beseffen hoe bijzonder Urk is.’
Nederlands Dagblad


Hij fileert het dorp tot op de fijnste graat zonder de zelfgenoegzame intellectueel uit te hangen.’

VPRO Gids