Boekpresentatie Huib Modderkolk: waarom digitalisering steeds meer onze veiligheid ondermijnt

We bellen, delen en liken de hele dag door. De digitale tijd levert allerlei voordelen; de smartwatch controleert de hartslag, de slimme meter houdt het energieverbruik bij en de smartphone leidt ons soepel door het verkeer. Maar wat als diezelfde apparaten onze gedragspatronen minutieus vastleggen? Als staten het internet gebruiken om steeds meer te controleren, te spioneren en te beïnvloeden? In Het is oorlog, maar niemand die het ziet duikt journalist Huib Modderkolk in de schaduwkant van internet. Wat betekent het voor de veiligheid als vijandelijke staten de stroom uit kunnen zetten? Hoe ver reiken de tentakels van onze eigen geheime diensten?

Onder leiding van moderator Sheila Sitalsing legt Modderkolk uit waarom de samenleving kwetsbaarder is dan we denken en welke strijd er online gaande is. Voormalig lid van het Europees Parlement Marietje Schaake, filosoof Maxim Februari en ondernemer Alexander Klöpping reageren en vertellen welke risico’s zij zien.

Huib Modderkolk, auteur van Het is oorlog, maar niemand die het ziet, is onderzoeksjournalist van de Volkskrant. Hij is bekend als vaste gast bij De Wereld Draait Door, waar hij vertelt over het werk van geheime diensten en digitalisering. Hij won de journalistieke prijzen De Tegel (2016) en De Loep (2018).

Sheila Sitalsing is journalist en columnist. Als columnist won ze de Heldringprijs (2013). Sitalsing schrijft onder anderen voor De Volkskrant, Opzij, Oneworld en verschijnt regelmatig bij Buitenhof en Met het Oog op Morgen.

Maxim Februari is schrijver en rechtsfilosoof. Data en digitalisering spelen een centrale rol in zijn columns en zijn roman Klont. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Frans Kellendonkprijs (2008) en de Heldringprijs (2018).

Marietje Schaake is voormalig lid van het Europees Parlement namens D66 (van 2009 tot 2019).

Alexander Klöpping is een media-ondernemer en is regelmatig te zien als internet-expert bij De Wereld Draait Door. Daarnaast werkte hij als journalist voor 925.nl, Een Podcast over Media en het NPO1-programma Kelder en Klöpping.

Op woensdag 4 september, 20:00 uur vindt deze boekpresentatie plaats bij Pakhuis de Zwijger. Klik hier om een plaats te reserveren.