DWARSE VOGELS

‘Rebellen en dwarsdenkers’ luidt het thema van de Boekenweek 2020. Daar voelen wij ons zeer bij thuis. De eerste, nog heel recente uitgave van Podium die er naadloos bij past is natuurlijk Het dwarse vogelboek van Siegfried Woldhek. Een dwarse geest, als tekenaar maar ook als vogelfotograaf (vogels ingedeeld naar aard en gedrag, van narcisten tot vechtersbazen).

Maar bijna al onze schrijvers zijn dwarsdenkers. Ik hoef maar dwars (sic) door de fondslijst te wandelen en ik kom ze tegen. Wat te denken van Herman Franke? Polemist van Hermansiaanse allure. Schepper van een romanoeuvre dat uitblinkt in originaliteit, eigenzinnigheid, onbekrompen verbeeldingskracht, en onder al die verhalen het onmodieuze, weerbarstige, onverzettelijke. Wat een dwarse vogel, je gaat er vanzelf van fluiten.

Alex Boogers! Personages die tegen de stroom inzwemmen, hun eigen koers varen, strijdbaar… net als de auteur zelf, met name in zijn twee mooie pamfletten over schrijven en lezen. Johan Harstad: wie kan en durft nou zo’n roman te schrijven als Max, Mischa & het Tet-offensief? En zich na dat meesterwerk te ontspannen met de hogelijk dwarse ‘detective’ Heterdaad.

Onze Afrikaanse schrijvers, Ronelda, Antjie, Breyten… Onze dichters! Onze schrijvers van verhalen in onze dwarse serie, van Wuck en Blees en Van Thuyne tot Keret en Capote. Justine le Clercq, met proza als Krimp (vrouwelijk geweld), en veel in het nieuws met haar dwarse, onburgerlijke kijk op prostitutie. Fotodetective Hans Aarsman: wie kijkt er nou zó? Lodewijk Asscher: gewoon opschrijven hoe je won, hoe je verloor, wat je leerde van fouten. Nicolaas Klei: dwarser kan een wijnschrijver niet zijn. Eetschrijver Niki Segnit: niemand benaderde de keuken zoals zij. Lubach! Wilfried de Jong!

En hier wilde ik de opsomming staken, want u kunt dan beter onze fondslijst doornemen (doe dat! Klik hier). Maar dan schiet Renate Dorrestein me te binnen, hoe dwars kan een schrijver zijn in haar benadering van gevoelige maatschappelijke thema’s? Elvis Peeters! Laura van der Haar! Binnenkort Roanne van Voorst (hoe lang eten we nog dieren?), Huib Modderkolk (weet u wel wie er allemaal meekijken in uw smartphone?)… Fidan Ekiz: tegen de stroom in.

Et cetera.

Podium: de enige uitgever van uitsluitend dwarsdenkers en rebellen.