GOEIE BOEKEN!

‘Eclectisch uitgeven’ vraagt het uiterste van alle podiosi (= zij die werkzaam zijn bij Podium). Het is veel makkelijker en misschien verstandiger je als uitgeverij toe te leggen op enkele genres. Dan hoef je in redactie, productie, vormgeving, marketing en publiciteit niet steeds het wiel uit te vinden. Maar we zijn nu eenmaal zo gestoord/geweldig [doorhalen wat ongepast is] om voortdurend nieuwe uitdagingen te zoeken, met onze auteurs, en met steeds ook níeuwe auteurs.

Hoe produceer en exploiteer je ultiem het even persoonlijke als maatschappelijke boek van Fidan Ekiz? Waar zitten de lezers, en waar (dus) de winkels, de media? Dan de opluchting: Alles begint en eindigt met familie vindt zijn weg naar vele lezers.

Hoe krijg je 21 Nederlandstalige topauteurs zo gek dat ze hun favoriete korte verhaal uit de wereldliteratuur selecteren, hoe regel je de rechten en hoe verover je de boekhandel en de lezers? Het is met Te koop: babyschoentjes… gelukt (al wil elke uitgever élk boek herdrukken, en is geduld hier een schone zaak). Barry Hines, met zijn gek genoeg nooit hier verschenen klassieker Kes: de auteur is overleden – hoe krijg je dat dan aan de praat? Gelukt (and still counting), mede dankzij oplettende literaire journalisten, boekverkopers en Schwob.

De nieuwe, geslaagde roman van vaak genomineerde Elvis Peeters, De ommelanden? Het auteursduo gaf mooie interviews, critici pikken het op (vorige week NRC nog met vier ballen)… nu dóór, met aanhoudende medewerking hopelijk van enthousiaste boekverkopers (en wie weet straks wat jury’s).

Het is vechten, maar lékker vechten! En worth fighting, dat voorop.

April wordt een oogstmaand, loon naar werken door geweldige schrijvers en dito podiosi. Siegfried Woldhek, Het dwarse vogelboek: als een fraaie papieren vogel fier neergestreken in het vochtig laagland. Petra Possel, De stad uit (over haar verplaatsing van de grote stad naar het Friese platteland): voor de verandering beet nu eens De Telegraaf lovend het spits af.

En dan volgen de komende weken nog een paar juwelen, met de tweede roman van Laura van der Haar (Loslopen, hou maar in de gaten!), het ontwapenende en onthullende boek van Lodewijk Asscher (Opstaan in het Lloyd Hotel), het boek van journalist Hans Klis over 20 jaar tragische school shootings in de VS, Generatie Columbine, een heuse Geluksatlas (Helen Russell) en, over een maandje, het overweldigende nieuwe kookboek van Janneke Vreugdenhil, We ♥ groente – een Ottolenghi van Nederlandse origine, voor elk gezin dat vegetarisch en toch lekker (haha) wil koken.

Goeie boeken! Lekkere boeken!