KWARTET!

Na u allen een mooi nieuw seizoen te hebben toegewenst, staat u mij hopelijk toe het najaar te openen met aankondiging van een kwartet bijzondere boeken, alle vier op het punt van lancering.

Alex Boogers schudt de literaire wereld uit de zomerslaap met een klinkend schotschrift, een lang, persoonlijk essay, een manifest: Lang leve de lezer. Het borduurt voort op zijn pamflet De lezer is niet dood, en verdiept en voltooit zijn pleidooi voor het opzoeken en van de lezers, met name jonge lezers, nieuwe lezers. Een drukproef zonden we al aan enkele opinion leaders en instituties in ons wereldje, en leidden (aan ons adres) al tot instemmende, soms verrukte reacties. Want iedereen weet dat het vijf voor twaalf is, in letterenland, en hunkert naar nieuwe wegen. Die biedt Alex, vanuit zijn passie voor en ervaring met de vele gretige lezers van zijn romans.

Ook onze dichters staan dit jaar in bloei. Na bundels van Gerda Blees, Kira Wuck, Krijn Peter Hesselink en Peter Swanborn, is het in september de beurt aan Willem Thies, die de poëzieliefhebber verwent met een inhoudelijk en fysiek grootse bundel, Na het paringsritueel.

Volgende week presenteren we in de uitstekende Gentse boekhandel Limerick het debuut van Caro Van Thuyne, Wij, het schuim. Een juweel in onze serie verhalenbundels. Proza dat zich niet in één blurb laat samenvatten, behalve dat u zoiets nooit gelezen heeft.

Om naar uit te kijken is ten slotte (vergeef me deze flauwe referentie aan de titel) het tweede boek van Georgina Verbaan, Iets om naar uit te kijken. Ik ben verliefd op haar taal, haar volstrekt eigen manier om onze wereld te beschouwen. De beste columns uit NRC Handelsblad, vermeerderd met enkele (nieuwe) verhalen. Wij Nederlanders zijn slecht in het omhelzen van multitalenten (er is altijd enige argwaan als iemand méér kan dan slechts dat ene), maar met dit boek verwachten we iedereen die denkt dat ze ‘die actrice’ is volledig in verwarring te brengen.

Buiten dit goddelijke kwartet brengen we dan ook nog mooie gebonden heruitgave van Woesten, de klassieker van Kris Van Steenberge.

We gaan beginnen!