SEIZOENEN

Boekverkopers adviseren uitgevers al geruime tijd om niet alle nieuwe boeken uit te geven in september/oktober/november, en februari/maart/april/mei. Meer spreiding zou alleen maar meer kansen bieden: de boeken brengen elkaar in de topseizoenen niet om zeep, en in de stille maanden kunnen we dan meer omzet realiseren.

Veel uitgevers vermijden Neuerscheinungen hartje winter en hartje zomer omdat de media dan op hun achterste liggen. Wat dat betreft gloort er hoop, want de omroepen kruipen voorzichtig naar óók talkshows in de zomer. Bovendien gaat internet de hele dag door, ook als platform voor boeken.

Riskanter vind ik de zomer als seizoen voor nieuwe boeken vanwege de aanhoudende stilte in boekhandels buiten het boeken-hoogseizoen (Boekenweek, Sinterklaas, et cetera). Dit klinkt als een kip-of-het-ei, want je zou kunnen beweren dat verschijning van toptitels in bijvoorbeeld die lange zomer juist voor meer ‘traffic’ zorgt in de winkels. Maar dat is maar ten dele het geval. Een nieuwe Saskia Noort, akkoord, die vindt ook gretig aftrek in de zomer, temeer daar het voor velen ideale vakantielectuur is. De AKO’s op Schiphol en Bol.com draaien in de zomer ongetwijfeld uitstekende omzetten. Maar de ‘gewone’ goede boekhandel: gaan we daar ooit veel volk aantreffen, als de hitte toeslaat en de meeste mensen op stranden en campings de boeken lezen die ze met Sinterklaas en Kerst cadeau kregen en zo langzamerhand sméken om lezing?

Is het risico dan niet dat je een belangrijk boek zijn eerste maanden schenkt in halflege (okay, halfvolle) boekwinkels, en dat hetzelfde boek bij het losbarsten van het nieuwe boekenseizoen (la rentrée, zoals de Fransen het noemen) pardoes in de kast verdwijnt of erger, in retourdozen?

Maar er is een middenweg, of misschien zal het een overgangsmodel blijken naar volkomen spreiding: meer boeken uitgeven in mei en begin juni, en dan weer eind augustus/september. En het nodige in december en januari. Dat we de lezers in elk geval niet in oktober en maart in een staat van ernstige keuzestress brengen.

Radicale veranderingen zie ik kortom niet voor me, al was het maar, omdat ook uitgevers in de zomer met vakantie gaan, zoals ondergetekende, die u graag weer na augustus een nieuwe column aanbiedt.