Tom Lanoye eert Antjie Krog met virtuoze lofrede (Gouden Ganzenveer)

‘My liewe, onvervangbare,

genadeloos oorrompelende Antjie..’

Op 19 april nam de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog officieel de Gouden Ganzenveer 2018 in ontvangst. Tijdens de feestelijke gelegenheid hield schrijver Tom Lanoye, zelf laureaat van de Gouden Ganzenveer, een schitterende laudatio waarin hij Krog roemt om haar onovertreffelijke taal en krachtige persoonlijkheid.

‘Het vieren van jouw schrijverschap. Jouw betrokkenheid die niet preekt, jouw feminisme dat zich niet verliest in jargon of theorie, jouw vermogen tot rusteloosheid én berusting, tot stelligheid en twijfel, tot woede en tomeloze liefde

— en altijd, altijd: in een taal die zingt en ons betovert.’


ASCII

De laudatio van Tom Lanoye maakte onderdeel uit van een prachtig programma, dat mede door Antjie Krog zelf werd samengesteld. De middag werd geopend met een verrassingsoptreden van Wende Snijders, Clairy Polak hield een dubbelinterview met Antjie Krog en Adriaan van Dis en samen met de Duitse stemkunstenaar Christian Kesten bracht Krog op bijzondere wijze gedichten uit Liederen van de blauwkraanvogel ten gehore.

Lees op de website van Voertaal een verslag van de uitreiking. Bekijk hier de driedelige reportage die het Zuid-Afrikaanse tv-programma Prontuit TV van de uitreiking maakte.

Met dank aan Tom Lanoye en Annechien Visser voor het beschikbaar stellen van de integrale tekst.

Foto’s: Gerlinde de Geus


Antjie Krog (1952) is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Talrijke Nederlandse poëzieliefhebbers raakten door haar vele optredens in ons land in de ban van haar ongewone, ontroerende en klankrijke poëzie. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Gouden Ganzenveer werd op 18 april j.l. haar nieuwste boek gepresenteerd. Voor Hoe alles hier verandert stelde de auteur een persoonlijk mozaïek samen uit haar geëngageerde en veelgeprezen non-fictie over Zuid-Afrika en schreef een aangrijpend, nieuw voorwoord. Het resultaat is een intrigerend werk dat niets aan kracht heeft ingeboet, omdat de kwesties die Krog zo grondig onderzocht en helder beschreef nog altijd brandend actueel zijn.