Dagelijks werk van Renate Dorrestein zeer lovend ontvangen in de media

‘Toen ik wist dat mijn dagen geteld waren, besloot ik mijn schrijversleven te boekstaven.’

Renate Dorrestein

Op 5 april verscheen bij Uitgeverij Podium Dagelijks werk, de literaire autobiografie van Renate Dorrestein. Met een fonkelend mozaïek van opzienbarende teksten blikt ze terug op vijfenveertig jaar schrijven: over de lezer als bondgenoot, fatsoen, bewuste kinderloosheid, ouder worden en de veranderende wereld.

Vorige week publiceerde de Volkskrant voor uit de inleiding van Dagelijks werk en Het Parool besprak het boek lovend. Afgelopen weekend plaatste NRC een zeer positieve recensie én een aangrijpend interview en schreef Trouw over Dagelijks werk: ‘Rijke, brede selectie biedt waardevol inkijkje (…) waarin de schrijfster haar vroegere zelf waar nodig ook relativeert, en zo inzicht biedt in ambacht én tijdgeest.’


Onno Blom kwam woorden tekort om tijdens de uitzending van Nieuwsweekend op Radio 1 zijn enthousiasme te delen en noemde het ‘een ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers’. Ook De Correspondent ging met Renate Dorrestein in gesprek over haar literaire autobiografie. Het resultaat hiervan is een fijne podcast met opnieuw mooie woorden: ‘Een magnifiek zelfportret. (…) Dagelijks werk is de schrijfster ten voeten uit: hilarisch, ontroerend, troostrijk.’


‘Hier spreekt nog altijd een vrouw met een missie, die ervan overtuigd is dat ze met haar romans en essays de wereld kan verbeteren. En die meer dan eens laat doorschemeren dat het leven echt de moeite waard is, als we er allemaal ons best maar voor zouden doen. Wijze woorden.’

**** NRC Handelsblad

‘Rijke, brede selectie biedt waardevol inkijkje (…) waarin de schrijfster haar vroegere zelf waar nodig ook relativeert, en zo inzicht biedt in ambacht én tijdgeest.’

Trouw

‘Een boek om niet te missen.’

Algemeen Dagblad

‘Ofschoon haar omstandigheden nu niet bepaald benijdenswaardig zijn, is Dorrestein erin geslaagd een vrolijk en eerlijk boek over zichzelf samen te stellen. Fijn dat ook haar karakter zo opgeruimd is, dat zij ook dit boek de nodige lichtvoetigheid kon meegeven.’

**** De Telegraaf

‘Zo’n laatste boek kan snel een pathetische grandeur krijgen, maar Dorrestein stelt zich nuchter op. Geen grote overpeinzingen, wel hier en daar wat galgenhumor. Morgen neemt ze gewoon weer plaats achter haar schrijftafel. En zoals het een goede schrijver betaamt, is ze haar onderwerp de baas.’

Het Parool

‘Een magnifiek zelfportret. (…) Dagelijks werk is de schrijfster ten voeten uit: hilarisch, ontroerend, troostrijk.’

De Correspondent

‘Een mozaïek van haar eigen voorbije geschiedenis, voorzien van zeer snedig commentaar. Een ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers. Fantastisch.’

Onno Blom

‘Dat maakt Dagelijks werk geloof ik uniek: de mate waarin Dorrestein haar lezers serieus neemt. (…) Ik vermoed dat Dorrestein hiermee haar tijd vooruit is.’

Neerlandistiek.nl


Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze schreef zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay. Haar werk is in vijftien talen vertaald.