Boekendecor

Boekendecor

Ondertussen heeft elk hipster-café in Amsterdam, van de Ysbreeker tot Starbucks, een wand met boeken. Omgekeerd, dus met blanco boekblok naar de mens toe in plaats van de rug. Een groot woontijdschrift versterkt deze trend, met advies je interieur gesellie op te vrolijken door ouwe boeken verkeerd om op planken te zetten, precies zoals in die hippe tentjes. Dan krijg je zo’n grappig wandje papier.

In eerste instantie lijkt deze trend illustratief voor een herwaardering van het aloude papieren boek. Maar het tegendeel is het geval. Boeken verkeerd om in de kast zetten is een gecamoufleerde vorm van boekverbranding. Het signaal is: boeken zijn hooguit nog relevant als decoratie. Er zijn ook mensen die hoezen van lp’s tegen hun plafond plakken. Ook grappig, beetje seventies.

In een onlangs geopend grand café aan het Stadionplein dronk ik laatst tegen zo’n witte creatieve boekenwand mijn overigens uitstekend bereide soja latte met extra shot espresso. Nieuwsgierig haalde ik er wat boeken uit, benieuwd naar voorkant en inhoud. Bleken heel interessante boeken tussen te zitten, eerste drukken soms, gebonden en paperback, zowel Nederlands als in oorspronkelijke taal. Ik begon er wat in te bladeren, zie ik de uiteraard bebaarde jonge ober verstoord naar me kijken: zit dat gekke oudje daar de boeken nu daadwerkelijk te lézen? Zou die malloot ze wel weer met de witte boekblok-kant terugzetten, of het hele hipster-ensemble verkloten door ze met de rug terug te plaatsen? Stel je voor! Dat je ineens letters ziet! Het is hier goddomme geen antiquariaat! Geen leeszaal!

Ik roep op tot massaal weer met de rug op planken plaatsen van alle boeken in alle door barista’s gedomineerde horecagelegenheden. We zullen ze. Barbarians!