Boekenmagie

Je moet het niet te vaak doen (boekverkopers en media hebben ook zo hun planningen en ritmes), maar af en toe is het heerlijk: dwars tegen het systeem van voor- en najaarsaanbiedingen in pardoes een boek uitbrengen. Als de situatie zich eens kansrijk voordoet. Toevallig verwarden wij de wereld deze week zelfs met twée niet-aangekondigde boeken. Beiden heb ik trots in handen en leiden op onze burelen tot veel vrolijkheid.

Met Wilfried de Jong bedachten we, na zijn geprezen verhalenbundel Zweefduik, dat dit het ideale moment is voor bundeling van zijn beste sportcolumns. Eerder deden we dat al in Solo, maar die bevatten alleen zijn sfeervolle, scherp geobserveerde columns over wielrennen. Nu keken we eens terug naar de andere columns waarmee hij het sportkatern van NRC op maandag verdieping en verstilling biedt; de honderden columns hadden een lijvig boek kunnen vormen, ware het niet dat de meester alleen het beste goed genoeg vindt voor de relatieve tijdloosheid van een boekuitgave. Die puikste stukjes vormen toch al weer een handzame pocket van 176 bladzijden. Over de tijdrit van Tom, de buik van Dafne, de hattrick van Dirk (ja zeker, die kon er dankzij het vlotte produceren nog in!), de brandstof van Max, de dood van Johan, en als hekkensluiter zijn prachtige column over de Feyenoord-viering in het fontein van het Hofplein: ‘Achttien jaar heb ik met de auto op het Hofplein gereden, nauwelijks oog voor die lelijke fontein. En nu stond ik erin en liet het water tegen mijn borst spuiten.’

Nog deze week bereiken vierduizend exemplaren van Salto de boekhandel, die direct gretig reageerde op de verkoopmailing van onze Chief Sales, Rob Sluijter. Het woord is nu aan de sport-minnende lezer, die toch wel zal begrijpen dat je dit voor een tientje niet moet laten liggen.

De andere verrassingsuitgave heet Verrassing. Dat is grotendeels een heruitgave (met een dansende en springende auteur op het nieuwe omslag) van de meest recente verhalenbundel van Etgar Keret. Tot zijn vele fans behoort in ons land Paulien Cornelisse, die zijn werk aldus raak typeerde: ‘Een verhaal van Keret is als zo’n droom waarin je huis ineens extra kamers blijkt te hebben.’ Ik ben dól op die ‘quote’: een paar keer per jaar word ik verrukt wakker uit een droom waarin ik ontdek dat het huis dat ik bewoon kamers bevat waar ik nooit eerder binnentrad. Ineens zie je, in de gang, in je keuken, op zolder, een deur die je om onduidelijke redenen nog niet geopend had. Erachter een fraai vertrek, hoog, leeg – ineens blijkt je universum groter dan je dacht.

Aanleiding tot de heruitgave was de prachtige documentaire over meesterverteller Keret door Rutger Lemm en Stephane Kaas, Etgar Keret: Based on a True Story (as donderdag om 22.55 uur bij Het Uur van de Wolf op NPO2, maar uiteraard terug te kijken via Uitzending Gemist; gún u deze biopic!). De verhalen die in de documentaire aan de orde komen, voor zover al niet in de oorspronkelijke editie van Verrassing (Suddenly, a Knock on the Door), voegden we als ’toegift’ aan de uitgave toe.

Beide uitgaven liggen naast mijn laptop en ik laat er mijn blik voortdurend verliefd over dwalen. Twee mooie boeken, nog maar een maandje geleden als plan opgekomen, en nu al in winkels alsof ze altijd al bestaan hebben.

Magisch.