Nederlandse documentaire over meesterverteller ETGAR KERET: BASED ON A TRUE STORY

Op 17 mei 2017 ging in aanwezigheid van de hoofdpersoon ETGAR KERET: BASED ON A TRUE STORY van filmmakers Stephane Kaas en Rutger Lemm in première. Deze avontuurlijke documentaire is een gelaagde en energieke vertelling over de spraakmakende Israëlische schrijver Etgar Keret: over zijn korte verhalen, zijn absurde leven, maar vooral over de behoefte om verhalen te vertellen. Op 15 juni wordt de documentaire uitgezonden in het tv-programma Het Uur van de Wolf op NPO2 om 22:55 uur.


Meesterlijke verteller

Regisseur Stephane Kaas en scenarist Rutger Lemm werden op de middelbare school fan van Kerets werk. Zo groeide het idee voor een ambitieuze film die een mix moest worden van documentaire en speelfilm. En Keret verleende vol enthousiasme zijn medewerking aan hun plan.

De film onderzoekt hoe Etgar Keret zowel met zijn vele korte fictieverhalen, als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes, zo’n meesterlijke verteller is geworden. Ze filmden Keret en zijn omgeving in Tel Aviv en tijdens zijn boek-tournee in New York.
Om Kerets denken inzichtelijk te maken en dit rijke verhaal recht te doen, hebben ze verschillende verteltechnieken ingezet: animaties van de fictieverhalen, gemaakt door Nina Gantz en Digna van der Put, reconstructies van Kerets anekdotes, en een levendige montage met kijkjes achter de schermen.
Familie, vrienden en bekende namen als Jonathan Safran Foer, maar ook schrijver Gary Shteyngart en This American Life-host Ira Glass werden als verhalenexperts ondervraagd en vertelden hun favoriete Keret-verhaal na.

Ter gelegenheid van de documentaire verschijnt 15 juni een vermeerdere editie van de verhalenbundel Verrassing van Etgar Keret, met daarin alle in de documentaire genoemde verhalen.

Blijf op de hoogte via Facebook.