Persbericht: Buys, bedwelmende roman over vergeten hoofdstuk uit verre Nederlandse geschiedenis

Buys is a great novel,’ schreef niemand minder dan dichter en kunstenaar Breyten Breytenbach onze uitgever onlangs. Met een overweldigende historische roman dendert de Zuid-Afrikaanse schrijver Willem Anker de literatuur binnen, zoals de echte Coenraad de Buys eind achttiende eeuw door de Kaapkolonie stormde. Op 18 april verschijnt Buys in voortreffelijke Nederlandse vertaling van Karina van Santen en Rob van der Veer.

Eind achttiende eeuw. Coenraad de Buys is de gevaarlijkste man in de Kaapkolonie. Hij is vogelvrij verklaard, huursoldaat en vrouwenverslinder. Schurend langs de grenzen van wat menselijk en betamelijk is, trekt hij door het land, door bossen, bergen, dalen. Op zijn zwerftochten vecht hij met honden en wolven, jaagt op ezels en rijdt op struisvogels. Hij bindt de strijd aan met de voc en verwekt met zijn onblusbare seksuele drift ook nog eens hele volksstammen bij de vrouwen die zijn pad kruisen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van huidskleur, rang of stand.

Willem Anker verbeeldt op briljante wijze het leven van deze vrijbuiter, die kan gelden als de stamvader van vele Zuid-Afrikanen. Gebaseerd op uitvoerig historisch onderzoek en geschreven in broeierig, voortstuwend proza is Buys een bedwelmende roman over een vergeten hoofdstuk uit onze verre geschiedenis.