True man

It’s true man, Podium publiceert Truman.

Gouden boek met al zijn verhalen, dik 400 bladzijden.

En niet alleen dat.

Het zit zo.

In 2014 las ik dat een Zwitserse collega in The New York Public Library een gouden vondst deed: hij stuitte op een dikke stapel nooit gepubliceerde short stories van de grote Truman Capote. Ik stel me voor dat zijn hartslag verdubbelde. Als ik ze zelf gevonden had, zou ik van pure opwinding naar buiten zijn gehold en een sigaret opgestoken hebben, al was ik gestopt met roken.

De kleine Truman schreef die prima verhalen tussen zijn elfde en negentiende.

Uitgever Peter Haag kreeg toestemming de jeugdverhalen uit te geven en Podium kocht bij de Amerikaanse uitgever de Nederlandse rechten. We gaven het vorig jaar januari uit, als een stunt, voor slechts € 10. Waar de wereld begint is nog te koop.

Wie a zegt moet de rest van het alfabet opzeggen: we verwierven ook de rechten van de Complete Stories, heden door ons uitgebracht als Alle verhalen (een titel hoeft niet ingewikkeld te zijn). Naast eerder verschenen verhalen bevat de bundel ook tien verhalen die nu voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald.

Breakfast at Tiffany’s (1958) en In Cold Blood (1965) zijn uiteraard sterk, maar pas toen ik zijn eenentwintig volwassen verhalen las raakte ik waarlijk betoverd,’ schrijft Annelies Verbeke in haar nawoord.

Ik herlas de verhalen in onze vertaling (door Guido Golüke, Joop van Helmond en Harry Pallemans), en had precies dezelfde ervaring: ik raakte betoverd en in vervoering. Wat een meester in het kenschetsen van het eeuwig menselijk tekort via kleine gebeurtenissen, typerende scènes, sprekende details.

Uiteraard wilden we de verschijning van Alle verhalen niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En daar hadden we wat keepersgeluk: op een feestje van Esquire (de Nederlandse editie, hoor, we zijn Capote niet) raakte ik in gesprek met twee redacteuren van DWDD, Floor Zijlstra en Pieter Eckhardt, die net besloten hadden een bureau te beginnen (Buro Extra), en op slag een bruisende Capote-avond voor zich zagen. Voor we het wisten hadden we Paradiso voor ons gewonnen, en Het Parool als mediapartner (dat heet zo).

En zo staan we dan straks, met hopelijk velen van u, op 14 februari (ook nog eens Valentijnsdag), in Paradiso met een ‘Tribute to Truman Capote’, m.m.v. Connie Palmen, Ronald Ockhuysen, Wilfried de Jong & Wim Opbrouck, Peter Buwalda, Johan Goossens e.v.a.

Alles ter ere van een van de interessantste Amerikaanse auteurs van de 20ste eeuw. Alles ter ere van ons grote gouden boek met al zijn verhalen. Alles voor u.

Klik voor meer informatie over de avond.