Filmersleven

Als gast en vriend van Bastiaan Bommeljé zat Rob van Scheers met een glaasje hier op de bank, vorig jaar, tijdens de eerste Hollands Maandblad-borrel bij Podium.

Ik had net zijn boeiende reportage in de Volkskrant gelezen over de zegetocht van Paul Verhoeven en zijn bejubelde film Elle, dansend over rode lopers in Cannes.

Het was me opgevallen dat de dikke biografie van Rob over Verhoeven al een tijd uitverkocht was. En hoeveel wereldsterren van dit formaat heeft de Nederlandse cultuur voortgebracht, helden als in de sport een Cruijff en een Verstappen, en in het bedrijfsleven een Heineken en een Philips?

‘Ha Rob, leuk je te ontmoeten. Hé, wil jij niet je biografie over Paul Verhoeven herzien, nu hij internationaal weer zo in de spotlights staat? En mag Podium dat dan uitgeven?’

We hadden niet zo veel woorden nodig. Maakten zonder aarzelen harde afspraken over inleveren, voorschot, verschijningsmoment, et cetera.

Hij hield woord. Een professional.

Het was een nog dikkere stapel A4’tjes dan ik me nog levendig herinnerde van een jaartje eerder, toen Alex Boogers zijn meesterwerk Alleen met de goden aan onze deurknop hing (de knop brak af, de deur hing los in de sponning). Een roman trouwens die niet door Verhoeven maar die ándere grote Nederlandse regisseur verfilmd gaat worden, Paula van der Oest.

Terug naar Rob en Paul. En ziet, als alles eenmaal zo besluitvaardig verloopt, blijven de sterren ook gunstig staan & rolt het zich allemaal vanzelfsprekend uit, als een bal aan de voet van Cruijff.

Ga maar na: een week voor het 652 pagina’s tellende boek ter perse ging, werd Verhoeven in Hollywood het podium opgeroepen. Golden Globe voor Elle. Nee twéé, ook eentje voor hoofdrolspeelster Isabelle Huppert. (‘I love you,’ riep Paul Verhoeven in haar richting, en dat vond zijn vrouw goed, want als je je man na diens indringende samenwerking met Sharon Stone kunt vertrouwen, dan zijn alle hindernissen wel genomen.)

Blije uitgever kon dat nog net op een stickertje zetten, en de drukker kon een weekje op productieperiode inleveren.

Zodat het er nu al ligt, voor € 20, deze dijk van een biografie van een wereldvermaarde Nederlandse regisseur.

In het weekend van 4 februari komt Verhoeven voor een enkel exclusief interview, en een signeeruurtje bij Broese te Utrecht, naar Nederland. Toen ik hem ontmoette in een tv-studio jaren terug, overhandigde ik hem informeel de toen net bij ons verschenen ‘novelization’ van Zwartboek. Hij keek toen langs me heen. Maar een herkansing is nabij.