Column Vinnie Ko: Zwijmelen onder het mom van Kerst

Het is Kerst, een van de belangrijkste feestdagen in Nederland. Waar ik me het meest op verheug is niet de kalkoen of de cadeaus, maar de All You Need Is Love Kerstspecial. De uitzending staat al weken van tevoren in mijn agenda genoteerd. Normaal gesproken ben ik geen fan van zwijmelprogramma’s, maar onder het mom van Kerst vind ik het heerlijk om ongegeneerd mee te kunnen huilen met All You Need Is Love.

Diep in de nacht rijdt Robert ten Brink, de Dr. Love van de Lage Landen, stad en land af. Hij belt nietsvermoedende mensen wakker met de vraag: ‘Wil je mee naar een ver land met strakblauwe hemel waar een dik pak sneeuw ligt? We vertrekken nú.’ Met een volgegeten buik onder een dikke deken is het zalig om te zien hoe mensen in hun badjas met blote voeten voor hun deur in de vrieskou staan. Vooral hoe ze altijd Dr. Love zijn vraag laten herhalen. (Ik vind het vreemd dat die mensen nooit een verplichting hebben de volgende dagen, maar goed, dat zal wel.)

Er wordt ook een aantal mensen naar Nederland gehaald. Ze worden allemaal in een bus gezet en onze Dr. Love brengt hen één voor één naar hun geliefde. De bus wordt buiten het zicht van de geliefde geparkeerd en Dr. Love belt bij de geliefde aan. (Wonderlijk genoeg is de geliefde altijd thuis, maar goed, dat zal wel.) Tijdens het interview komen er prachtige liefdesverhalen naar voren, waar je onmogelijk naar kunt luisteren zonder een traan te plengen. Als Dr. Love vraagt hoe erg het gemis is, is het bijna zover. Hij onthult dat de beminde uit het verre land nu om de hoek staat. ‘Dat meen je toch niet?’ En de geliefde rent naar buiten. (Hoewel wij Robert ten Brink al jarenlang voornamelijk van dit soort scènes kennen, zijn die mensen altijd volkomen overrompeld, maar goed, dat zal wel.) Als Robert ten Brink, na veel reclames en cadeaus geven, iedereen bij zijn of haar geliefde gebracht heeft, nodigt hij de band uit om ‘God Only Knows’ te spelen. Iedereen danst. Ik kijk naar mijn vriendin. Jammer genoeg ben ik al bij haar in Nederland. Had ik nog maar een visumprobleem.

Uit: Met hartelijke groente, Vinnie Ko (2016)