Verrassing

Het is stil op straat. Nog even. Zomer, al regent het als ik dit schrijf. Bij Podium zijn de meesten alweer aan het werk, fijn, want in onze machinekamers moet stevig aangepakt worden om die bonte najaarsaanbieding ten uitvoer te brengen. Capote, Keret, Faber, Verbaan, Vreugdenhil, Kantelberg: het zijn maar enkele van de auteurs van wie we tussen september en januari prachtige nieuwe uitgaven mogen laten verschijnen. Maar dat is nog niet alles. Al behoren we bij de uitgeverijen die echt hun best doen alleen waardevolle uitgaven op de gekrompen markt te brengen, dit najaar slaan hier alle stoppen door, in kwantitatieve én kwalitatieve zin. Want bij de al aangekondigde boeken hebben zich nog enkele verrassingen gevoegd. Uitroepteken.

Sommige kondigden we al eerder aan, maar roken de stal en zijn nu zo ver. Kris Van Steenberge, internationaal doorgebroken met zijn debuut Woesten, voltooide voor zijn Vlaamse uitgever Vrijdag, met wie wij mogen meeliften, een sterke tweede roman, Blindelings. Ronald Giphart schreef met zijn nieuwe roman Lieve een heetbloedige, ‘vintage’ Giphart, sexy, bruisend, verliefd… gesitueerd in de filmwereld. We lanceren deze uiterst verfilmbare filmroman uiteraard rond het Nederlands Film Festival. En we hebben nóg een verrassing voor wie in film geïnteresseerd is: Rob van Scheers herziet zijn eerder elders verschenen boek over Paul Verhoeven tot wat de definitieve biografie mag heten van de regisseur die met Elle wereldwijd opnieuw lof oogstte.

Ook zijn we partner van de CPNB in een belangrijk essay, dat zal verschijnen ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis, van de hand van de bekende documentairemaakster en DWDD-tafelgenoot Fidan Ekiz. Ik heb het net in manuscript gelezen en kan u verzekeren, dat dit aan het verhitte discours over grenzen, immigratie, segregatie, en Turkije, een waardevolle bijdrage zal leveren. Ze vertelt via het microverhaal van haar Turks-Nederlandse familie het grotere verhaal – op een manier die niet alleen ontroerend is maar inzicht biedt en de ‘zwijgende meerderheid’ oproept de zorgwekkende polarisatie een halt toe te roepen.

En ik heb nog iets heel lekkers voor het laatst bewaard. Kluun is zover en brengt in oktober zijn langverwachte nieuwe roman DJ. Een slim gecomponeerd, even hilarisch als schrijnend verhaal over een schrijver genaamd Kluun die verstrengeld raakt met een wereldberoemde dj, zijn jeugdvriend Thor. Entertainment op hoog niveau, maar ook een hekeling van een wereld die aan soms obscene belangen ten onder gaat, met inbegrip van dubbelspel, verraad en misbruik. We trappen deze bestseller af in de spectaculaire A’DAM Toren aan het IJ, een van de locaties in de roman.

Ik wil maar zeggen, het is maar goed dat het stil is op straat, want we kunnen even geen afleiding gebruiken.

Voor een voorproefje van dit alles maak ik u vast opmerkzaam op het vorig jaar i.s.m. Overamstel gestarte evenement Überamstel, waarmee we zondagmiddag 28 augustus tussen 14:00 en 17:00 uur het seizoen openen, in café Nessst bij de Kauwgomballenfabriek waar de Lebowski’s en Podium’s van deze wereld in de buurt zitten. Klik hier om u aan te melden.