Capote

Dit is de week waarin voor het eerst in de Nederlandse taal een boek verschijnt met de 14 korte verhalen geschreven door Truman Capote, toen deze nog piepjong was. ‘De echte verrassing was niet zozeer dat Truman Capote als puber al tientallen korte verhalen en gedichten schreef,’ schrijft de Zwitserse journaliste Anuschka Roshani in haar nawoord, ‘maar dat hij die destijds al schreef als de schrijver die hij later zou worden. Juist dat maakte onze vondst tot een schat.’

Waar de wereld begint heet deze door velen als ‘literaire sensatie’ omschreven, alleen nog in Zwitserland en Amerika verschenen bundel. We brengen het in de winkel voor € 10.

Dat kán helemaal niet. Het is een fraaie paperback, in bescheiden beginoplage, in uitstekende vertaling van Harry Pallemans. Kregen we subsidie? Nope. Zien de Erven Capote af van royalty’s? Nope. Zijn we van de ratten besnuffeld? Kregen we een erfenis waar we zo snel mogelijk van af willen? Nope.

We zien bewust af van wat een gezonde marge heet, omdat we hopen dat deze scherpe prijs velen zal verleiden tot aanschaf en lezing. Achterin deze uitgave plaatsten we een advertorial voor al die andere geweldige verhalenbundels die we de laatste jaren brachten. Köhler, Keret, Saunders, Harstad, Giphart… allen in hun short stories op eenzaam hoog niveau.

Deze uitgave is ook een extraatje in de Week van het Korte Verhaal (13 t/m 20 februari). Rondom die week zijn al onze verhalenbundels te krijg voor € 12,50, als je er minstens 2 koopt in de uitstekende boekwinkel (of bij een online boekhandel).

En als kersen op deze smakelijke verhalentaart, verschijnen nog vóór de Week twee gloednieuwe verhalenbundels in onze reeks: het prozadebuut van de succesvolle dichteres Kira Wuck (Noodlanding), en een ongewoon goed debuut van de Zuid-Afrikaanse schrijver S.J. (Fanie) Naudé (Het vogelalfabet).

In de lente brengen we de internationaal omhelsde dubbelbundel van de Deense Dorthe Nors (Karateslag/Minna zoekt oefenruimte).

‘Toen we dat archief [in de New York Public Library] uitzochten, verwachtten we in de doos “High School Writings” (1935-1943) de onaffe schrijfsels van een tiener. We wisten wel dat Capote zei dat hij op zijn negende of tiende definitief had besloten schrijver te worden, en dat hij vanaf zijn achtste zijn middagen achter de typemachine doorbracht, maar we hadden er niet op gerekend dat het leeuwendeel van zijn jeugdwerk al zó rijp zou zijn,’ aldus Anuschka Roshani.

U misschien ook niet. Maar voor een tientje kunt u de gok wel wagen. Waar de wereld begint – waar een indrukwekkend oeuvre begon.