Moederziel

Een onuitroeibaar vertrouwen heb ik in de zelfreinigende werking van de letteren. Of ik dat wil toelichten? Natuurlijk! Sommige boeken zijn een instant-succes, en na enkele jaren weer vergeten. Andere boeken blijven in de schaduw, misschien omdat ze niet op eerste gezicht nieuwswaarde of urgentie afdwingen. De auteur is niet zo bekend nog, het verhaal eerder ‘stil’ dan rumoerig, de omvang niet opmerkelijk, titel gewoon goed op een kalme manier. Zo’n boek loopt vooral tegenwoordig (sprak opa) risico voorgoed in die schaduw te blijven, als een varen.

Maar daar is dan mijn aan naïviteit grenzend geloof in de autonome bewijskracht van literaire kwaliteit. Wat goed is, gaat uiteindelijk altijd bloeien (hier strandt wel mijn metafoor van de varen, want varens bloeien niet; excuses).

Ik heb het hier eigenlijk over Moederziel van Krijn Peter Hesselink. Het is de debuutroman van deze jonge, maar al wel royaal geprezen dichter en vertaler (hij vertaalde voor ons onder meer werk van Breyten Breytenbach).

Net als de hoofdpersoon van dat andere uitstekende debuut, Muidhond van Inge Schilperoord, heet de protagonist Jonathan. Dat is toevallig. Hesselink’s hoofdpersoon is niet van pedofilie beticht, zoals in Muidhond. Hij heeft niets op zijn kerfstok. Sterker nog, hem is in zijn vroege jeugd pijn toegedaan, want vanuit het zandbakje in de tuin moest het enigskind waarnemen hoe zijn vader en moeder met elkaar in aanvaring kwamen. Crisis volgde waarna moeder het huis verliet. Trauma. Jeugdtrauma. Moeder laat kind in de steek.

In de vertellaag van het heden is kind een jongeman, die verward lijkt, versterkt door de angst dat zijn vriendin zwanger zou kunnen zijn (want stel je voor dat hij zelf zo’n ouder zou worden die een kinderziel krenkt). Daar lijkt dan, allemaal nog aan het begin van deze korte roman, een prachtige wending in het verschiet: zijn moeder! zo maar daar, met hem aan de appeltaart! Of is het zijn moeder niet? wat vindt zijn inmiddels oudere vader hiervan? Wat is er nou eigenlijk écht gebeurd? En wil zijn vriendin hem wel terug nu hij zo raar leek te doen?

Ik heb al te veel verklapt. Lees dit boek. Gun het uw zonnig licht. In elke goede boekwinkel, maar ook uiteraard online te verkrijgen, mocht u rond de feestdagen klem zitten in uw agenda.