Linkeroever

Spraakmakende uitgevers zijn wolven in schaapskleren. Keiharde baatzucht verborgen onder mantels van fluweel. In plaats van hun tijd te verdoen aan collectiviteit, steken ze in snoeiharde eenmansguerilla’s hun rechtschapen collega-uitgevers de loef af. Hun charme reserveren ze voor schrijvers en media.

Ik mag dat zeggen, want ik ben zelf misschien wel zo, al wacht het Eindoordeel me pas op aan de hemelpoort.

Daarom is het zo bijzonder wat er zich zondagmiddag 6 september voltrekt in tHUIS aan de AMSTEL, de voormalige directievilla aan de oever van de Amstel, tussen Berlagebrug en Utrechtsebrug.

Of dat de linkeroever is of de rechteroever, daar wil ik vanaf wezen. Belangrijker is dat ik op een dag, fietsend naar ons kantoor daar vlak in de buurt, bedacht dat Amsterdam al lang een nieuw uitgeverscentrum rijker is, maar anders dan de rap aan culturele betekenis inboetende grachtengordel nog geen náám heeft. Wat, mailde ik aan de uitgevers om ons heen, als we ons eens gingen profileren als De Linkeroever? Parijs heeft de Rive Gauche, Londen de Left Bank. Laat Amsterdam een Linkeroever krijgen.

Tot mijn grote vreugde vond dit direct bijval bij Oscar, Robert, Nelleke en Sander, om enkele van de belendende uitgevers bij hun voornaam te noemen.

Oscar zou Oscar niet zijn, als hij er niet meteen een veel funkier label tegenaan gooide: Überamstel.

Een compromis werd snel gevonden: ‘de Linkeroever presenteert: Überamstel’. Een nieuw evenement om het literaire seizoen knallend mee te openen. Fueled by de uitgeverijen onder dak van Overamstel (voorheen Dutch Media), de snel opkomende non-fictie-uitgeverij Maven Publishing, en Podium.

Er passen maar een paar honderd gasten in en rond de mooie horecavilla, en zo’n hoeveelheid heeft zich al aangemeld. Schrijvers, boekverkopers, veel journalisten, en jawel, lézers. Kennelijk is er honger naar iets nieuws, nu Manuscripta en Uitmarkt al enige tijd niet meer als voorheen in Amsterdam met trommels en trompetten een nieuwe literaire herfst openen. Maar vooral zijn het de schrijvers die zovelen verleiden hun fiets op 6 september over de Amstel de sturen. Alex Boogers, Hugo Borst, T.C. Boyle (diens verrassende komst dankzij Overamstel-uitgeverij Meridiaan), Giphart, Lubach, Van Kooten (Kim, niet Kees), Susan Smit: waarom zondagmiddag thuis blijven zitten? (Voor een compleet overzicht, aanvangstijd et cetera: check de Facebookpagina en Twitter)

We hebben dus al zo wat een full house, maar kom gerust een kijkje nemen. Dat gaat natuurlijk leiden tot een vrolijke chaos, want de schrijvers treden op in de bovenkamers, die eigenlijk niet zo groot zijn. In het ergste, maar dus eigenlijk beste geval, zal niet iedereen de schrijvers kunnen beluisteren. Maar dan is er altijd nog het café beneden, en vooral ook het buitenterras en de groene oever aan de rivier zelf. En wat als het regent? Wel, dan blijven veel mensen thuis. Dus het klopt altijd.

Misschien bevalt het ons zo goed dat we ook de lente er gaan openen, al belegt de CPNB voor dat seizoen altijd nog een Vers voor de Pers.

Mocht u komen: tot dan! En anders gaat u later gewoon naar uw favoriete boekhandel, waar de prachtige najaarsboeken die we in tHUIS lanceren straks royaal verkrijgbaar zullen zijn. En nog wel wat meer boeken ook, want hoe belangrijk we onszelf daar aan die Linkeroever ook vinden, er zíjn meer uitgevers. Veel aardiger vaak.