Schoorsteen

‘De schoorsteen moet roken’ heet het. Maar liever niet op 5 december, want tegen rook zijn pieten noch cadeautjes bestand. Dat is een paradoxaal gegeven, want juist Sinterklaas doet de schoorsteen bij uitgevers roken. Het is net zo´n piekmoment in de boekenverkoop als de Boekenweek, zeker als je de boeken meetelt die men onder kerstbomen legt.

Ik hoop dat hele volksstammen de boekwinkels inlopen dezer weken. God, wat is daar veel te krijgen. Prentenboeken, romans, gedichtenbundels, schitterende geïllustreerde non-fictie, oog- en tongstrelende kookboeken, lekkere thrillers, reisgidsen, bijbels… Ik hoop dat ook jongere generaties nog steeds een kick beleven aan het geven (deze column is voor lezers boven de acht), dan wel ontvangen ervan. De prijs mag echt geen belemmering vormen, bedacht ik vrijdagavond, toen ik een half uur moest rondbellen om nog ergens in een Amsterdams restaurant een vrij tafeltje te vinden. Jong en oud eten en drinken zich geheel ongans, niet alleen thuis met Kerstmis, maar het hele jaar door, en vaak ‘buiten de deur’. Wat kost zo’n avondje p.p.? Paar tientjes minstens. Ik sta erop dat al die mensen één keer thuis aardappels eten, en daarmee voldoende budget creëren voor, ik noem maar wat, aanschaf van die prachtige gebonden uitgave Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek. Kan jaren mee. En zó idioot goedkoop (€ 15), dat je er best nog een exemplaartje naast kunt leggen van de Omfietswijngids, dikker dan ooit, ook € 15. Eén keer een flesje wijn minder bestellen in de horeca, en ook het voornamenboekje van Maarten van der Meer, Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?, glijdt pijnloos door de schoorsteen.

Nóg een keer minder uit eten en met Kerst kun je een vriend of familielid gelukkig maken met het mooiste boek dat we dit jaar uitgaven, alleen al om te zien: Brieven van belang (€ 39,90). Van Elvis tot Gandhi, Reagan tot Woolf. Wie eraan begint, vergeet te eten.

PS Voor meer cadeautips, zie Recent verschenen, boven aan de homepage.