DRIE UIT TIEN

Uit een merkenonderzoek bleek laatst dat drie van de tien meest geliefde en bekende Nederlandse ‘auteursmerken’ door Podium uitgegeven worden. Misschien dat een onderzoeker met andere criteria tot andere uitkomsten komt, maar hoe dan ook, we hebben er niet aan meebetaald en ik nam er net zo voldaan kennis van als wanneer een wetenschappelijk onderzoek zou uitwijzen dat uitgevers van alle beroepsgroepen de hoogste kans hebben om zonder lichamelijke gebreken honderd jaar te worden.

Kluun op 4, Giphart op 8, Dorrestein op 10. De laatste, eerlijk is eerlijk, dankt haar populariteit aan een oeuvre dat tot drie boeken geleden elders werd uitgegeven.

Aan onze vrolijkheid komt geen eind, want zowel Ronald als Renate voltooiden zojuist een nieuwe roman. Renate schreef een verzengende avonturenroman gesitueerd in Almere, Weerwater. Presentatie 5 februari, met een avond onder leiding van Frenk van der Linden. Het nieuwe, dikke, rijke boek van Ronald heet Harem en zal al kort na de jaarwisseling als een geschenk uit de hemel vallen.

Ik heb van beide manuscripten zéér genoten en eet mijn hoed op, als niet tienduizenden lezers deze ervaring met me gaan delen (honderdduizenden mag ook).

Het kleine Podium mag buitengewoon trots zijn met de zorg over een derde van de top tien der Nederlandse auteurs (en er gebeurde meer moois de afgelopen weken, zoals een driedubbele bekroning van Kris Van Steenberges Woesten, en vijfsterrenrecensies van Under the Skin, de film naar Michel Fabers Onderhuids) – maar er blijft altijd nog wat te wensen over, voor wie al zijn schrijvers serieus neemt. Want wat komen er hier belangrijke boeken uit de komende maanden! Correct me if I’m wrong. Rond Gedichtenweek in januari twee meesterlijke dichtwerken, van Antjie Krog (29 januari een bonte avond in De Nieuwe Liefde) en Ingmar Heytze, die zijn prille vaderschap bezingt (eigenlijk in poëzie doet wat Kluun deed in Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!).

Eind oktober veel media rond twee voorname brievenboeken, van Shaun Usher en Simon Garfield (met magistraal voorwoord van A.F.Th. van der Heijden). Op 28 januari een speciale Border Kitchen voor Michel Faber, wiens buitengewoon lijvige Het boek van wonderlijke nieuwe dingen een nieuw hoogtepunt vormt in zijn even buitenissige als meesterlijke oeuvre.

Een sinterklaashit wordt, behalve de nieuwe Omfietswijngids, ongetwijfeld een volgende week te verschijnen, sprankelend boekje over voornamen, Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?

En terwijl we onze zegeningen tellen, ging net ook onze nieuwe aanbieding ter perse – maar daarover later. Al kan ik het niet laten alvast een dijk van een Bildungsroman te vermelden van onze rasschrijver Alex Boogers (Alleen met de goden), en twee hele sterke debuten (van Martine de Jong en Inge Schilperoord).

Het is kortom slechts een kwestie van tijd en die hele top tien bestaat uit Podium-auteurs.

Of ben ik nu nét een tandje te euforisch?