De diplomaat

Ineens werd hij zelf wereldnieuws, de diplomaat die al decennia achter de schermen werkt van de wereldpolitiek. Robert Serry werd enkele weken geleden vastgehouden op de Krim, en kwam uiteindelijk zonder kleerscheuren daar weg.

Het is wat ongepast privé en werk te vermengen, maar het zou raar zijn hier te verbloemen dat we elkaar al kennen sinds, hoe zal ik het zeggen, mijn geboorte eigenlijk, in het pittoreske Eindhoven. Onze moeders waren zussen, onze vaders werkten bij Philips. Beiden waren we dol op onze grootmoeder, die heel oud werd maar nu al decennia tot een steeds verder vervagend verleden behoort.

Als ik oud ben en wijs baseer ik nog wel eens een roman op onze familie, schat ik. Al moeten uitgevers, zoals W.F. Hermans eens zei, ‘aan de kassa zitten en verder hun mond houden’.

Robert hockeyde in zijn jeugd op hoog niveau; als een stick versleten was, gaf hij ’m door aan zijn jonge neefje, dat die stick in mum van tijd tot op de laatste houtvezel verwoestte door ermee op steen te spelen, buiten op het pleintje.

Veel later, in 1992, werd hij gevraagd de eerste ambassade van Nederland in Oekraïne te vestigen. Op verzoek van Joop van Thijn hield hij voor Vrij Nederland een dagboek bij, dat niet alleen inside informatie bood over deze nog tamelijk onbekende vlek op de nieuwe kaart van Europa, maar dat ook uitstekend geschreven was. Diplomatie en literatuur vertonen veel raakvlakken, denk alleen al aan het werk van F. Springer.

Het was me dan ook een eer en een genoegen een boekuitgave te mogen baseren op dat dagboek, Standplaats Kiev, dat als een der eerste uitgaven van Podium (in 1997 opgericht) het licht zag.

Toen Serry onlangs door Ban Ki Moon als speciale VN-gezant naar de Krim gezonden werd, herleefde zijn sterke band met Oekraïne, en schreeuwen zijn ervaringen om een geheel herziene, vermeerderde herdruk. Daar heeft hij nu helaas geen tijd voor, omdat hij weer terug is op zijn post in Israël, waar hij al jaren bemiddelt in het vredesproces.

Standplaats Kiev blijft desalniettemin een waardevol en uiterst leesbaar document voor wie meer wil begrijpen van de positie van Oekraïne binnen Europa. Vandaar dat we het boek lieten scannen (veel tekstbestanden uit de jaren negentig gingen bij drukkers en uitgevers verloren), en als e-book opnieuw beschikbaar stelden. U kunt dat voor de feestprijs van € 4,99 verkrijgen bij alle reguliere handelaren in het digitale boek.

Als we beiden zo oud worden als onze grootmoeder, hebben we nog decennia de tijd om samen nieuwe boeken te maken. Dan moeten rebellen Serry wel een beetje met rust laten.

De uitgever ondertussen, die loopt fysiek al eeuwen geen gevaar meer (los van neigingen tot drankzucht en workaholisme) – al herinner ik me veiligheidsmaatregelen rond Uitgeverij Contact, toen in 1989 de Nederlandse editie verscheen van Rushdie’s Duivelsverzen. Ook al weer een kwart eeuw geleden, can you believe it?