Boekenweektip

Het viel vanwege lange rijen bij de muntjes dit jaar niet mee om dronken te worden op het Boekenbal. Maar uiteindelijk lukte het me toch voldoende vuurwater naar binnen te gieten om de volgende ochtend te ontwaken als in een ‘Het Literaire Leven’-cartoon van Peter van Straaten: verwarde haardos, scheef in doorwoeld bed, met onvaste hand reikend naar het glas water naast het leeg gepafte pakje sigaretten.

Over de aard der rondslingerende kledingstukken hul ik me in een discreet stilzwijgen.

Het goede nieuws is dat ik al enkele uren later weer vrolijk rondliep. Daartoe droeg het lenteweer bij, maar ook de aangename herinneringen aan het Bal, dat op die traditioneel slechte horeca na voortreffelijk was, van voorprogramma en lichtvoetig-literaire conversatie tot dansvloer en oogstrelende feestkleding.

Maar het vrolijkst werd ik dit weekend van de novelle van Tommy Wieringa. Een schot in de roos. Een schrijver die ook aan zijn schrijftafel los in de heupen zit, met een klassieke vertelling over een man met een jonge vrouw die uiteindelijk… enfin, ik verklap niks maar raad u aan het snel op te halen bij de goede boekwinkel.

U moet daar dan wel een boek kopen. En laat ik nou een paar gouden kooptips voor u hebben:

George Saunders, Tien december. Kersverse winnaar van de nieuwe, prestigieuze Folio Prize (en vorige week al The Story Prize). ‘One of the great writers of our age,’ vindt de eminente jury. Typisch Amerikaans, deze excellentie in het genre van het korte verhaal? ‘Iedere zin verlangt naar een volgende zin, iedere zin zet een beeld neer, een kleine verschrikking, een paradox, een poging te vergeten, een absurditeit.’ Schreef De Groene Amsterdammer dit over Saunders? Nee, over Wegens geluk gesloten van onze eigenste Justine le Clercq. Koop haar boek vóór juryleden ook háár uitzonderlijke proza ontdekken.

Wie net als ik geporteerd is voor het korte verhaal, leze ook andere verhalenbundels in ons fonds, in de net bekroonde serie waarin (ik ga ze niet alle negen opsommen, maar google wel even Ambulance van Johan Harstad) van eigen bodem Ronald Giphart uitblinkt met De wake (u kunt ook meteen doorstoten naar de gelijknamige graphic novel door de briljante jonge tekenaar Nanne Meulendijks).

Als u van iets meer lengte houdt, koop dan een novelle. Mijn tip: Wanneer de mieren schreeuwen door natuurtalent Alex Boogers. Filmrechten net verkocht.

Liever een dikke, sfeervolle familieroman? Woesten van Kris Van Steenberge. Boekverkopers bij DWDD: ‘Van Steenberge heeft geen inkt in zijn pen maar buskruit.’

Sowieso liefhebber van nieuwe fictie uit Vlaanderen? Koop de trefzeker geschreven moderne zedenschets van Valerie Eyckmans, De dierbaren.

Of Duitse literatuur? De macht van begeerte van meester Uwe Timm!

Of bent u benieuwd naar wat misschien onze meest onderschatte roman is van de laatste maanden? Benjamin Burg, Redder in nood… ‘Komedie met een tragisch randje’ schreef een alerte criticus.

Of… of… ik kan niet kiezen! Thriller IV van Arjen Lubach, met nieuw slot. Poëzie? Te veel moois in onze snoeptrommel… Heytze, Hesselink, Wuck…

En hoe prop ik al die heerlijke non-fictie in deze column? Kan niet. Houdt u van me tegoed.

Naar de winkel!