HANDYBOOK

Het is met handige boeken wonderlijk gesteld. Schrijver en uitgever weten: dit boekje, deze gids, zal velen uitkomst bieden op een specifiek onderdeel van hun dagelijks leven. Zo begon ooit de Supermarktwijngids van Nicolaas Klei, dik tien jaar geleden alweer. Wie wist nou, staand voor de schappen in de supermarkt, welke van die honderden flessen wijn lekker was? Nicolaas Klei. Met logistieke hulp van wijnlaboratorium Meron organiseerden we elke zomer een machinerie die alle flessen uit alle supermarkten bij Klei thuis bezorgden. En hij maar proeven en schrijven.

Het eerste jaar bereikten we zo’n tienduizend wijndrinkers. Toch vonden we dat pas een begin, want op elke verjaardag spraken we nog jarenlang mensen die er niet van wisten (alle advertenties en interviews ten spijt), maar direct gretig reageerden: ‘Echt joh? Alle wijnen uit elke supermarkt? Waarom weet ik dat niet, dat boek moet ik hebben!’

Langzaam, met elke volgende editie, vond de gids meer afnemers, tot we er vijftigduizend moesten drukken, en een veelvoud aan consumenten de gids daadwerkelijk benutten (want de meeste huishoudens tellen meerdere supermarktbezoekende zielen).

Alles went, zelfs een gids, en de consument is schizofreen, want die wil zowel vasthouden aan wat hij kent als vernieuwing. Aan die wensen komen Klei en Podium tegemoet met de net verschenen editie, nu Omfietswijngids geheten, waarin de wijndrinker nog verder geholpen wordt, door selectie van uitsluitend de omfietswaardige wijnen, full colour afbeeldingen van de flessen, verruiming met nieuwe hippe wijnwinkelketens, en nog een lagere prijs óók (van € 15 naar € 12,50).

Ik zeg: laat de Sint nu maar komen. En een glaasje meedrinken, als-ie z’n best voor ons doet.

Ondertussen stuurden we nog een ander buitengewoon behulpzaam boekje de winkels in, alweer voor € 12,50: Handyman. Ook een boek dat mensen die we erover vertellen subiet in huis willen hebben. Het biedt in glasheldere taal en instructieschetsen uitkomst voor elke onhandige man die toch in zijn huishouden dingen zal moeten fiksen, zo nu en dan. Een schilderijtje ophangen, gordijnrail bevestigen, gootsteen ontstoppen, vlek verwijderen. Klusjes die te klein zijn om iemand voor in te huren, als daar in bezuinigende huishoudens al geld voor is. Klusjes waarvan sommige ‘mannelijk’ zijn (gat boren), andere ‘ vrouwelijk’ (vlek verwijderen). En waarvoor de meeste mensen, opgegroeid in zalig hedonisme, te lui dan wel te onhandig zijn. Te druk ook, al die tweeverdieners.

De toenemende werkloosheid zal deze gids snel populair maken. Immers, vanuit de crisis zal er weer een periode van Wiederaufbau aanbreken. Journalist-schrijver en handige man Ad Fransen kan hierin, voor wat de wederopbouw van het huishouden betreft, jarenlang uw leidsman zijn.

Ook voor Handyman zeg ik: laat nu de Sint maar komen. Als hij deze gids nu maar royaal cadeau doet, zullen we de bisschop niet dwingen in al die huisjes zelf schroevendraaier en vlekkenverwijderaar ter hand te nemen.

Joost Nijsen