KERET

Wat zijn we trots het nieuwe boek van Etgar Keret, Verrassing, te mogen uitgeven in Nederland. Afgelopen weekend was de auteur op bezoek om de verschijning te vieren. Tijdens avonden in De Balie leerde het publiek Keret kennen als een buitengewoon grappige, charmante en innemende persoonlijkheid. Daarbij speelde het gastheerschap door cabaretier Micha Wertheim, een van Kerets vroege fans, een sleutelrol. Verrassing vond in Micha een ware ambassadeur, zoals dat tegenwoordig heet, en gelukkig blijkt zijn enthousiasme aanstekelijk.
We begonnen al aan het begin van deze eeuw met het debuut van deze literaire ster uit Israël, Pizzeria Kamikaze. In De Balie werd Wristcutters getoond, een verfilming naar dit boek. Deze geweldige film geniet sinds lancering in 2006 een cultstatus (en niet alléén omdat Tom Waits erin speelt). Stelt u zich een hiernamaals voor speciaal voor wie zelfmoord pleegt. Of check op YouTube even de trailer. Het is, geheel in de geest van Kerets verhalen, een bijna sprookjesachtige, licht surreële vertelling, en toch volkomen geloofwaardig binnen z’n eigen logica – en ontroerend door het liefdesverhaal dat erin is verwerkt. Vanwege zijn goede banden met voormalige Podium-redacteur Tom Harmsen verkaste Etgar destijds naar Ambo-Anthos, waar enkele bundels verschenen.
Nu is hij terug op ons honk en het nieuwe jaar had niet beter kunnen beginnen dan met zijn nieuwe boek, Verrassing (in Israël al sinds 2010 een bestseller). Onder meer Trouw en NRC Handelsblad besteedden vorige week hele pagina’s aan deze bundel, die hij schreef na een periode van literair stilzwijgen (hij was onder meer actief op het gebied van film en publiceerde veel opiniestukken). Het heeft hem alleen maar beter gemaakt, schreef Rutger Lemm in NRC, die uitgebreid ingaat op de ‘magie’ van dit vitale proza uit Israël. ‘[De verhalen in] Verrassing proberen het leven bij de kraag te vatten. [Ze] hebben stuk voor stuk een intensiteit die direct verder lezen niet altijd mogelijk maakt.’ Dat laatste horen we vaker over deze nieuwe verhalen: ze zijn in kort bestek zó indringend, bijna met de impact van complete romans, dat je er eigenlijk maar een paar per dag kunt lezen. Ik ga niet de marskramer uithangen, maar dit biedt de lezer een ongewone value for money.
We gaven het uit als derde deel in een nieuwe serie met verhalenbundels van de bovenste plank (dat dan weer niet letterlijk te nemen, ik bedoel, zet deze boeken niet weg op de bovenste plank van je boekenkast maar houd ze onder handbereik – misschien eerst maar eens een maand op je nachtkastje). De warme ontvangst van Verrassing geeft ons het vertrouwen dat boekwinkels hun klanten serieus attent gaan maken op deze bijzondere schrijver, ‘Nederland, leest Keret!’, adviseerde kort geleden Vrij Nederland. Nog even en velen delen het compacte oordeel van Salman Rushdie over Etgar: ‘briljant’.