Uitgeverij Podium


Ambulance_Medium_.jpg
Paperback met flappen 14 x 19
€ 19,00
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 9789057596056
originele titel: Ambulanse
vertaler: Paula Stevens

Titels


Johan Harstad
Ambulance

Voorafgaand aan zijn succesvolle roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? publiceerde de Noorse schrijver Johan Harstad de verhalenbundel Ambulance. Voor het eerst verschijnen deze verhalen nu in een Nederlandse vertaling.

In elf intrigerende vertellingen neemt Harstad zijn lezers mee naar de levens van individuele stedelingen. Hij schrijft over een vrouw die zich voor de tv in huishoudfolie wikkelt, over een vader die maar niet sterft, over buspassagiers die in gezang uitbarsten en over een weduwnaar die vanuit een luchtballon zijn trouwfoto’s over de stad uitstrooit.

De verhalen staan op zichzelf, en tegelijk vormen ze een eenheid doordat de personages elkaar op onverwachte momenten passeren. Terwijl de stedelingen ieder op eigen wijze het hoofd bieden aan de eenzaamheid, weerklinken in de stad nachtelijke tv-geluiden en sirenes van rondrijdende ambulances.

Deze verhalenbundel is voor Johan Harstad een dierbaar boek in zijn oeuvre: ‘Ik denk dat veel schrijvers het ten minste een keer hebben meegemaakt,’ schrijft hij in zijn nawoord, ‘de ervaring dat een boek zich bijna zelf schreef, met loeiende sirenes in hun leven kwam. Het enige wat je kunt doen is meerijden en je uit lijfsbehoud stevig vasthouden. Voor mij is Ambulance zo’n boek.’

De vertaling is verzorgd door Harstads vaste vertaler Paula Stevens.

Quotes

'De kracht ligt in het ongepolijste.****'

NRC Handelsblad

 

‘Prachtig beschreven […] subtiele details. […] een verhalenbundel waar nog lang over nagedacht zal worden.’

Cultuurbewust.nl


'De contrasten tussen de verschillende levens & levensvisies komen sterk naar voren en maken elk verhaal opnieuw een boeiende blik op de menselijke eigenheid (...) Harstad vangt de sfeer, twijfels en gevoelens van zijn personages in mooie en heldere taal, zonder franjes.'

Het Voorwoord