Uitgeverij Podium


hasselby.jpg
€ 19,50
ISBN: 9789057593482
originele titel: Hässelby, demonteringen har begynt
vertaler: Paula Stevens

Titels


Johan Harstad
Hässelby

‘Harstads taalgevoel is van een zeldzaam soort,’ schreef de Noorse pers na het verschijnen van Buzz Aldrin, waar ben je ben gebleven? Ook in Nederland werd de debuutroman jubelend ontvangen en de schare fans van Johan Harstad blijft groeien. Hässelby is zijn langverwachte tweede roman.

In een kleine flat in Hässelby, de gezichtsloze voorstad van Stockholm, woont de 42-jarige Albert Aberg in bij zijn breiende vader. Ooit beleefde Albert grootse avonturen: van een wilde interrail-tour door Europa, het opkopen van partijen Star Wars poppetjes in Hongkong tot een zinderende liefdesrelatie in Parijs. Maar vanwege aanhoudende klaagtelefoontjes van zijn eenzame vader besloot hij zijn Parijse geliefde in de steek te laten en terug te keren naar het betonnen Hässelby.
Twintig monotone jaren later werkt Albert nog steeds in de plaatselijke ijzerwinkel – volgens hem ‘een crèche voor mannen van middelbare leeftijd’ - en leidt hij een leven zonder toevalligheden en risico’s. Maar dan gaat plotseling zijn vader dood. Albert doet lafhartige pogingen opnieuw invulling te geven aan zijn bestaan, maar wordt op onverwachte momenten gestoord door een krabbelend geluid, als van een krassende pen. Is dat gekrabbel hetzelfde geluid dat hij twintig jaar eerder hoorde - toen hij in Parijs een groepsverkrachting meemaakte en niet ingreep? En waarom brandt er ineens licht in het buurappartement dat al twintig jaar leegstaat? En hoe kan het dat er steeds meer mensen uit Hässelby spoorloos verdwijnen?

Hässelby vertelt hoe een 42-jarige man verantwoordelijk kan zijn voor het einde van de wereld. Een apocalyptische vertelling over de hedendaagse mens die toekijkt, maar geen actie onderneemt.

 

Quotes

'Wat een heerlijk boek is dit.'
VPRO gids

 

'Harstad is een meesterlijk bedenker van slimme, krachtige typeringen.'
NRC Handelsblad

 

'Een geweldige roman.'

8weekly

 

'Wat een hartverscheurend boek.'
Boek

 

'Scherpe obsevaties.'
Elsevier