Uitgeverij Podium


Nieuws

lebowitz.jpg
11-02-2021

Podium verwerft vertaalrechten Fran Lebowitz

Na een veiling door Curtis Brown UK heeft Podium de vertaalrechten van The Fran Lebowitz Reader, de verzamelde columns van de iconische Fran Lebowitz verworven. Dit najaar brengt Podium de beste stukken van Lebowitz in Nederlandse vertaling.

 

Ineens was daar begin dit jaar de Netflix-serie Pretend It’s a City, waarin Martin Scorsese schrijver en goede vriendin Fran Lebowitz interviewt over haar stad New York en over al het andere dat haar dagelijks bezighoudt. Ook in Nederland viel men in groten getale voor de ontzettend geestige en tegendraadse Lebowitz.

 

Van scherpe opvattingen over toerisme en gentrificatie in New York tot het belang van boeken en literatuur (haar beroemde quote ‘Think before you speak. Read before you think.’ hangt aan een ontelbaar aantal bibliotheekmuren), Lebowitz heeft vrijwel overal een mening over en weet deze op haar geheel eigen witty wijze te verwoorden.

 

Begin jaren 80 kreeg Lebowitz als jonge schrijver een vaste column in Interview, het tijdschrift dat Andy Warhol opzette. Ze bracht niet veel later de essaybundels en bestsellers Metropolitan Life en Social Studies uit (samengebracht in de verzamelbundel The Fran Lebowitz Reader). Hierna kreeg Lebowitz haar inmiddels befaamde writer’s block en heeft ze, op een kinderboek na, geen boeken meer geschreven.

 

Uitgever Joost Nijsen: ‘Door haar scherpte, eigenzinnigheid en geestigheid is dit een schrijfster die prachtig in ons fonds past. Hopelijk krijgen we haar rond verschijnen naar Amsterdam, en anders regelen we via andere weg ongetwijfeld wat interviews.’

 

 

 © foto: Brigitte Lacombe

Column Joost Nijsen

  • skyline_wolkenkrabbers.png

    Overname

    14-01-2021 -

    Hier de kwesties opsommen die de wereld al maanden op de proef stellen, zou beledigend zijn voor uw intelligentie. Bovendien, u wordt er elke dag mee doodgegooid in alle talkshows en in de rest van de media. De wereld hapt naar adem. Daarbij verbleekt elk nieuwtje op brancheniveau, al hebben de noden van de gesloten boekhandels economische, maatschappelijke en culturele relevantie. Dat er ondertussen in de uitgeverswereld een belangrijke overname plaatsvond…