Hackers - koop nu beeld

De hackers die Nederland veranderden van Maarten Reijnders

Het fascinerende verhaal achter XS4ALL eindelijk op papier

Het standaardwerk over de pioniers van ons internet

Wat krijg je als je bravoure combineert met nieuwsgierigheid en technologie? Een spannende geschiedenis die leidt naar de oprichting van de idealistische internetprovider XS4ALL.

Journalist Maarten Reijnders tekent de verborgen geschiedenis op in het boek De hackers die Nederland veranderden, een meeslepend, melancholisch verhaal over idealen, dromen, technologie en een groep vrienden die het verschil maakte.

Prijs: € 21,99
Paperback met geel op snee

Hackers - 3d omslag

Koop nu via:

Een fascinerend tijdsdocument

Hackers - in de jaren 80 foto

Hackers in de jaren 80

Midden jaren 80, Nederland: het ene na het andere computersysteem wordt gekraakt door een groep idealistische jongeren die via kleine netwerken met elkaar verbonden zijn. Politie kan er niets tegen doen: er is nog geen wet die het inbreken op computers verbiedt.

Als op een dag een van hen betrapt wordt op het kraken van het universiteitsnetwerk, wordt hem de toegang tot het systeem verboden. Wat dan volgt is de grootste kraak: ze beginnen een eigen internetaanbieder, XS4ALL.

De spannende geschiedenis van XS4ALL

De eerste jaren en de gebeurtenissen daaraan voorafgaand

Ik begin mijn verhaal in het midden van de jaren tachtig, toen de eerste Nederlandse computerkrakers van zich lieten horen. Aangespoord door een kettingrokende professor voerden ze hacks uit die geregeld de kranten en het Journaal haalden.

In zekere zin was XS4ALL een schitterend ongeluk, het resultaat van een toevallige samenloop van omstandigheden. Gonggrijp, hacker van het eerste uur, omschreef de oprichting van de internetaanbieder eens als ‘een initiatief om niet in de gevangenis te belanden’. Op 1 maart 1993 werd het in Nederland illegaal om in te breken op computers. Precies twee maanden later, op 1 mei 1993, ging XS4ALL officieel van start.

De hackers vonden dat publieke informatie voor iedereen toegankelijk moest zijn, terwijl privégegevens juist beter moesten worden beschermd. Met de komst van een eigen provider werd deze politieke lijn doorgezet. De oprichters van XS4ALL (‘access for all’) maakten zich hard voor toegang voor iedereen. Niet alleen tot internet, maar ook tot informatie.

Hackers-groepsfoto

Auteur van De hackers die Nederland veranderden

Hackers - Maarten Reijnders auteursfoto

Maarten Reijnders

Maarten Reijnders (1976) is journalist en schrijver. Hij debuteerde in 2016 met Complotdenkers: Hoe gevaarlijk zijn QAnon, nepnieuws en samenzweringstheorieën? In 2019 verscheen Dat was niet de bedoeling. Reijnders is online sinds 1994.

“Toen begin 2019 bekend werd dat XS4ALL zou gaan verdwijnen, leidde dat tot een opstand onder de abonnees van de internetaanbieder. Daar kon ook een petitie van oudXS4ALL- medewerker Kirsten Verdel niets aan veranderen. Tot verdriet van de ruim 55.000 mensen die hun naam onder de oproep zetten.”

“Een van de ondertekenaars was ik. Toen ik in 1994 online ging, was een abonnement bij XS4ALL een voor de hand liggende keuze. Het anarchistische imago van de provider, die was voortgekomen uit de hackersscene, sprak me aan. Dat gold ook voor de politieke opstelling van het bedrijf.”

Koop De hackers die Nederland veranderden nu via: