Achter De Dijk

Nu te koop

Meesterlijk boek van topjournalist over 40 jaar Huub van der Lubbe en De Dijk

Wie ooit een concert van De Dijk heeft bezocht, kent het handelsmerk van de band: de zaal moet plat in de as. Onder leiding van frontman Huub van der Lubbe groeide De Dijk uit tot de beste liveband van Nederland. Het resultaat na veertig jaar: een lange lijst met gouden platen, onderscheidingen en nog altijd volle zalen. De uitkomst van hard werken, het talent om woorden te vinden voor onbeschreven gevoelens en het overwinnen van tegenslagen en angsten, die voor de buitenwereld onzichtbaar bleven.
Achter De Dijk biedt een unieke kijk achter de schermen. Hugo Logtenberg sprak naast de bandleden ruim honderdveertig betrokkenen. De vraag hoe je als band zó lang zó succesvol kunt zijn liet hem niet meer los. In dit boek ontleedt hij de succesformule van de band en onthult hij de dieptepunten waarop het einde van De Dijk nabij was.

‘Doe Maar, de populairste Nederlandstalige band van dat moment, staat eind 1982 op nummer 1 in de Top 40 met het nummer ‘De bom’. De mannen van De Dijk vinden het niks. Commerciële rotzooi voor de massa, menen ze. Iets dat ze zelf niet willen maken. Maar wat wel? Hun eerste LP is niet aangeslagen.’

Fragment uit De Dijk, pagina 48,49

Preview van Achter De Dijk

Lees alvast de eerste pagina’s van Achter De Dijk

‘Acda, tweedejaarsstudent aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, droomt van een carrière van als zanger en tekstschrijver. Hij raapt zijn moeder bij elkaar, stapt op Van der Lubbe af en vraagt of hij wellicht een keer naar zijn teksten zou willen kijken. […] “Wat is je beste hook?” De student twijfelt geen seconde en zegt: “Als je bij me weggaat mag ik dan met je mee?”. Van der Lubbe kijkt verrast op. Het is een van de betere binnenkomers die hij heeft gehoord.’

Fragment uit De Dijk, pagina 48,49

Koop via

Hugo Logtenberg

Hugo Logtenberg (1974) is journalist bij NRC en presentator van de talkshow Op1. Eerder schreef hij onder meer De hand van Van Gaal, waarmee hij in 2018 de Nico Scheepmaker Beker won; de prijs voor het beste sportboek van het jaar. Logtenberg is meerdere keren onderscheiden met (onderzoeks)journalistieke prijzen, waaronder twee keer De Tegel, de jaarprijs voor de beste journalistieke publicatie.

Luister naar een exclusieve sessie van De Dijk voor Muziekcafé

Op 1 en 2 oktober staat de Ziggo Dome vol met fans van De Dijk om het 40-jarig jubileum te vieren. Op zaterdag 25 speelde de band zich alvast warm voor een select aantal luisteraars van NPO Radio 2 Muziekcafé tijdens een exclusieve sessie in de Ziggo Dome.

Nu te koop