Uitgeverij Podium


Reisoefeningen.jpg
Paperback 13 x 20
€ 16,50
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 9789057595646

Titels


Ingmar Heytze
Reisoefeningen

In 2005 publiceerde Ingmar Heytze het Scooterdagboek, een openhartig reisverslag van zijn gevecht tegen hodofobie (reisangst), die hem vele jaren aan zijn woonplaats Utrecht kluisterde. De dichter haalde zijn motorrijbewijs en besloot op zijn Vespa GT motorscooter de grenzen van de angst en de wereld te gaan verkennen, met de zee als zijn ultieme reisdoel. Het handzame 'rode boekje van Heytze' werd enthousiast onthaald, vond bijval onder lotgenoten en hoon onder criticasters.
Reisoefeningen bevat het integrale Scooterdagboek én gaat vervolgens verder dan Muiden, de plaats waar Heytze zijn scootertochten staakte. Onder het motto 'niet vluchten, maar vechten' is hij de afgelopen jaren zijn grenzen blijven verleggen. In de nieuwe hoofdstukken spreekt hij psychiaters en coaches, leest en verwerpt therapeutische handboeken, windt zich op over geschifte journalisten en webloggende idioten en strandt op lugubere plaatsen. Achter het stuur van een hoogbejaarde Citroën BX herwint hij uiteindelijk het kostbaarste wat een mens bezit: de vrijheid.

 

 

Fragment
Het wordt tijd voor een nadere definitie van reisangst. Uit gemakzucht heb ik het lang geleden zo genoemd. Eigenlijk is het bijna het tegenovergestelde: ik ben niet bang om te reizen, maar om niet in een vertrouwde omgeving te zijn op het moment waarop ik dat wil.

Quotes

'Een vloeiende, komische schrijfstijl. Heytze heeft zelfspot. [...] Reisoefeningen is naast een boekje over iemand die zijn reisangst overwon, ook een blik in de gedachtewereld van Ingmar Heytze.'

Nederlands Dagblad


'Zeer leerzame lectuur voor alle wereldreizigers, dit boek.'

Trouw