Uitgeverij Podium


Nieuws

longlist_4_.png
02-03-2021

'Wij zijn licht' van Gerda Blees op shortlist Libris Literatuur Prijs 2021

De ingenieuze debuutroman Wij zijn licht van Gerda Blees staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021. Dit zijn volgens de jury de zes beste Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar. Op 10 mei 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Het is een warme zomernacht als Elisabeth sterft, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde. Een leven van licht, lucht en liefde lijkt haar fataal te zijn geworden. Haar huisgenoten worden aangehouden: kan een van de drie verantwoordelijk worden gehouden voor Elisabeths dood? Door de ogen van niet alleen personages maar ook entiteiten als de nacht, de twijfel en het verhaal zelf probeert Gerda Blees in Wij zijn licht het antwoord te geven op deze vraag.
 

'Vernuftige en hoogst originele compositie [...]. Uit deze bijzondere, consequente, consistente omweg groeit een prachtig, bezield, rijk en actueel portret van wat mensen zoeken die de wetenschap afwijzen, van wat mensen zichzelf aan kunnen doen, om maar samen te blijven, een kudde te zijn, een groep, een ‘wij’. In het licht. Of in het donker.' - Jury Libris Literatuur Prijs 

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.