Uitgeverij Podium


Nieuws

johanna_frid_kulturpriset_2019.jpg
20-02-2019

Podium verwerft Nederlandse rechten van Zweedse succesroman

Podium verwierf deze week de rechten op de debuutroman NORA (OF BRAND, OSLO, BRAND) van de nieuwe literaire ster Johanna Frid. Met een pre-empt werd een veiling met andere sterk geïnteresseerde Nederlandse uitgeverijen  voorkomen. Kort voor de aankoop won Frid de Dagens Nyheter's Culture Prize 2019.

 

Sinds verschijning eind vorig jaar staat NORA hoog in de Zweedse bestsellerlijsten. De roman werd in alle literaire media luid geprezen, vanwege de unieke eigenzinnige stijl, intelligentie en donkere humor. Een belangrijke criticus noemde haar al ‘de literaire erfgenaam van August Strindberg’. Aan Frid’s debuut werd onlangs bovendien de belangrijke Zweedse prijs Dagens Nyheter’s Culture Prize 2019 toegekend. ‘Een roman om verliefd op te worden,’ zei de juryvoorzitter.

 

NORA wordt verteld door hoofdpersoon Johanna, die merkt dat haar vriend Emil via social media nog contact onderhoudt met zijn beeldschone ex Nora, en in de greep raakt van haar eigen onzekerheid. De protagoniste kampt behalve met jaloezie en een leven gedomineerd door social media, ook met hardnekkige buikpijn, veroorzaakt door endometriose.

 

De Nederlandse vertaling verschijnt naar verwachting al komend najaar, gelijktijdig met vertalingen in onder andere Denemarken en Noorwegen. Onderhandelingen over toneel- en filmrechten zijn gaande. Frid is al uitgenodigd door vele toonaangevende literaire festivals, en zal in mei deelnemen aan een vertaalseminar aan het Institut Suédois in Parijs.

 

Aan Podium werden de rechten door Jenni Brunn van het Zweedse agentschap Grand Agency toevertrouwd mede vanwege de sterke fondslijn met ‘upmarket’ Scandinavische fictie, met de Noorse schrijvers Gunnhild Øyehaug, Dag Solstad en Johan Harstad (Europese Literatuurprijs 2018) en de Deense schrijfster Dorthe Nors. Harstad en Nors zijn beiden te gast op het komende Passa Porta Festival in Brussel. Komend najaar verblijft Dorthe Nors als writer-in-residence in het Spui-appartement van het NLF. Bij die gelegenheid verschijnt ook de vertaling van haar geprezen laatste verhalenbundel, Kaart van Canada.

 

Nora, or Burn Oslo Burn

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.