Uitgeverij Podium


Nieuws

1Muidhond_9789057597152_VP.jpg
13-08-2015

Engelstalige rechten Muidhond van debutante Inge Schilperoord naar uitgever Buwalda en Couperus

Agent Marleen Seegers (2 Seas Agency) heeft namens uitgeverij Podium zojuist de vertaalrechten van Inge Schilperoords debuutroman Muidhond (Tench) verkocht aan de Engelse uitgeverij Pushkin Press. Pushkin bemachtigde de rechten voor het volledige Engelse taalgebied.

 

Daniel Seton van Pushkin Press (www.pushkinpress.com) kwam het boek in juni in Antwerpen op het spoor, waar hij met een delegatie internationale uitgevers door het Vlaams Fonds voor de Letteren was uitgenodigd. Na zijn bezoek aan België las hij meteen een vertaald fragment en liet hij het Nederlandse manuscript lezen door een externe lezer. Die schreef een overweldigend positief leesverslag, waarna Seton een bod uitbracht.

 

'Everything I have heard and read tells me that Muidhond is tense, gripping and shocking, and that it deals with a very painful and controversial subject in a skilful, sensitive way, providing real and valuable insight into an issue that we often find too upsetting to think about,' schreef Seton in zijn begeleidende brief. 'Tench [de beoogde Engelse titel] is perfect for the Pushkin-list.'

 

Podium-uitgever Joost Nijsen is bijzonder blij met de deal: ‘Het komt maar zelden voor dat een Nederlandstalig debuut zo kort na verschijning door een Engelse uitgever wordt aangekocht. Bovendien is Pushkin Press een veelgeprezen, zelfstandige uitgeverij met internationaal aanzien. Adam Freudenheim en zijn team geven louter literaire hoogtepunten uit, in prachtige edities.’ 

 

Schilperoord komt bij het net als Podium in 1997 opgerichte Pushkin Press terecht in een veelzijdig literair fonds, met klassieke auteurs als Isaac Babel, Gaito Gazdanov, Italo Svevo en Stefan Zweig en hedendaagse auteurs als Jonathan Ames, Wes Anderson, Dorthe Nors (een internationaal doorgebroken Deense verhalenschrijfster, net aangekocht door Podium) en de onlangs voor de Man Booker Prize genomineerde Chigozie Obioma.

 

Met de aankoop van Muidhond bewijst Pushkin zich opnieuw als vooraanstaand uitgever van Nederlandstalige literatuur, met verder Peter Buwalda, Louis Couperus, Erwin Mortier, Jona Oberski en J.J. Slauerhoff.

 

Muidhond verscheen in april 2015 bij uitgeverij Podium, werd lovend ontvangen door de pers en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. De verkoop van de Franse rechten aan Belfond leidde tot uitgebreide vermelding door Publishers Weekly (publishersweekly.com, ‘International Books Generating Buzz This Week’).

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.