Uitgeverij Podium


Nieuws

Muidhond_9789057597152_VP.jpg
17-07-2015

Muidhond van Inge Schilperoord verkocht aan Franse uitgever van Murakami en Herman Koch

De dag nadat Inge Schilperoord (1973) debuteerde met Muidhond heette de Volkskrant haar op warme wijze welkom in de Nederlandse literatuur. ‘Een duistere en grootse prestatie’, luidde het oordeel van Arjan Peters. NRC Handelsblad noemde Muidhond een boek waar je ‘ogen als magneten aan vast blijven kleven’. Het Vlaamse dagblad De Morgen gaf de roman vijf sterren, met de toevoeging dat het ‘een briljante, noodzakelijke roman’ is.Op televisie blies Wim Brands de loftrompet en op de radio werd Schilperoords boek geprezen in o.a. Kunststof, De Nieuwsshow en Nooit meer slapen.

 

Bij de bekendmaking van de longlist van de ECI Literatuurprijs vorige week op de Scheveningse Visafslag bleek Muidhond de enige debuutroman. Bovendien beleefde het boek in de eerste vier maanden al drie herdrukken, zal Schilperoord in augustus optreden op Lowlands en is er vanuit verschillende hoeken sterke interesse in de filmrechten.

 

Inmiddels is Muidhond ook buiten Nederland opgemerkt en heeft agent Marleen Seegers van 2 Seas Agency namens Uitgeverij Podium de rechten verkocht aan Caroline Ast van Belfond. Ast, die bij de Parijse uitgeverij verantwoordelijk is voor de acquisitie van niet-Franstalige literatuur, was zeer onder de indruk van Schilperoords gedurfde debuut, dat ze moedig noemde en prees vanwege de beheerste stijl van de auteur, en ze is er zeker van dat Schilperoord een literaire sterauteur zal worden. Een warm bad dus voor de debutante, die bij Belfond terechtkomt in een prachtig fonds, met o.a. Haruki Murakami, Michael Cunningham, Colum McCann, David Nicholls, Lionel Shriver en Herman Koch.

 

‘Nu we zo’n prestigieuze deal hebben met Belfond, verwachten we het boek nog voor Frankfurt aan andere landen te verkopen. In Engeland en Spanje zoemt het al,’ aldus uitgever Joost Nijsen.

 

Muidhond vertelt het verhaal van Jonathan, die bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken en weer intrekt bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Met groot inlevingsvermogen en een ijzingwekkende narratieve beheersing beschrijft Inge Schilperoord hoe Jonathan uiteindelijk in de fuik loopt die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt.

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.