Uitgeverij Podium


Nieuws

Krog, Antjie (rechtenvrij) Karina Turok5.JPG
17-12-2009

Antjie Krog op Winternachten

De Winternachtenlezing door Antjie Krog zal op donderdag 14 januari om 20.00 uur in Theater aan het Spui in Den Haag te horen zijn.

Op zaterdag 16 januari is Antjie Krog te zien tijdens de volgende onderdelen van het programma: BIG BROTHER OP BEZOEK (met Antjie Krog, Christine Otten en Wim Brands) en ZEEMAN'S BEZIELING (met Marjolijn Februari, Antjie Krog, Frans Timmermans en Bas Heijne). (kijk voor het totale programma op www.winternachten.nl)

En zojuist is verschenen de bundel: Hoe zeg je dat .

Van de website van winternachten:

Winternachtenlezing
De vraag leek even simpel als verstrekkend: als je op dit moment de regels van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zou moeten herschrijven, vanuit Zuid-Afrikaans perspectief, zou het resultaat dan nog op het origineel lijken? Of zou er iets totaal anders tevoorschijn komen?

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog nam de uitdaging aan en presenteert met de jaarlijkse Winternachtenlezing het resultaat. In haar lezing wordt meteen duidelijk dat in de nieuwe tekst de oorspronkelijke regels van de verklaring niet meer echt te herkennen zijn. Sterker nog: er zijn zelfs helemaal geen regels meer in opgenomen. Waarom? Omdat, volgens Krog, de derde wereld nooit met regels op de proppen komt. Regels zijn iets voor de eerste wereld. De derde wereld doet suggesties. Of ze brandt. Want de eerste wereld luistert altijd naar vuur.

Krog houdt het bij suggesties. Haar verklaring draagt twee titels: De universele verklaring van onderlinge verbondenheid en Universele Suggesties voor Tolerantie. Haar lezing mondt uit in twee fundamentele vragen over tolerantie en intolerantie. De Indiase schrijver Tarun Tejpal en de Chinese schrijfster Xue Xinran proberen op die vragen een antwoord te geven vanuit het perspectief van hun landen van herkomst. Zowel Tejpal als Xinran schrijven niet alleen fictie, maar ze dragen als journalist ook bij aan het publieke debat in en over hun land.

Schrijver Fouad Laroui leidt de avond. Het publiek zal de gelegenheid krijgen om zowel op Krog als op Xinran en Tejpal te reageren.

De lezing is in het Engels. De Nederlandse vertaling wordt simultaan geprojecteerd. Bezoekers aan de lezing krijgen na afloop de integrale tekst in het Nederlands en het Engels.

Theater aan het Spui - grote zaal - do 14 jan - 20.00 uur
€15,- (Uitpas €13,50 CJP/Studenten/Ooievaarspas €7,50)
kijk voor meer informatie op www.winternachten.nl

 


 

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.