Uitgeverij Podium


Nieuws

Zoekopliefde2.jpg
20-10-2009

Herman Franke Genomineerd voor Prijs voor het Beste Groninger Boek

Zoek op Liefde van Herman Franke bij de 5 genomineerde voor de categorie Fictie. Lees hieronder het hele persbericht:

Prozafestival Het Grote Gebeuren presenteert: Prijs voor het Beste Groninger Boek

Wat wordt het beste Groninger boek van het afgelopen jaar? De deskundige jury bestaande uit: Sandra van Voorst (docent Faculteit der Letteren RUG), Daan Nijman (boekhandelaar en literatuurpromotor) en Louis Stiller (journalist, schrijver, hoofdredacteur en uitgever) heeft de top 10 bekend gemaakt, gekozen uit de longlist van 32 boeken die genomineerd waren voor het beste Groninger boek in de categorieën fictie en nonfictie. De top tien (bestaande uit vijf fictie - en vijf nonfictie boeken):

Fictie

Jurre van den Berg - Binnenvaart
Een verrassend sterk debuut van een jonge dichter, vol juweeltjes en raadsels. Het boek is prachtig van taal, en bevat zeer sterke beelden. Staat met de voeten in de Groninger cultuur, maar overstijgt dit volledig.

Lupko Ellen - Wraaktocht
Een ongewone thriller: niet alleen doordat het in de nabije toekomst speelt, maar ook doordat de intrigerende verhaallijnen de plot overstijgen. Het boek is weliswaar niet zo Gronings als Ellens debuut, maar is nog steeds stevig verankerd in deze provincie.

Herman Franke – Zoek op liefde
Het boeiende van Zoek op liefde is dat het ene verhaal het andere uitlokt, wat de roman ongemeen spannend maakt. Franke kan bovendien zeer suggestief schrijven: hij roept soms in een paar zinnen een complete wereld op. Bijzonder is dat de Groningse achtergrond van Franke in deze roman op een hele subtiele, maar toch belangrijke manier verwerkt is.

Rutger Kopland – Toen ik dit zag
Hoewel de gedichten niet allemaal nieuw zijn, bevat deze laatstverschenen bundel van Kopland prachtige, verstilde poëzie. Wat je voortdurend voelt is dat de dichter uit de wereld verdwijnt en dat wekt eerder een eeuwigheidsbesef op dan een gevoel van vergankelijkheid. De Van Oorschot-uitvoering is als altijd klassiek en prachtig.

Tjibbe Veldkamp - Tiffany Dop
Je hoeft maar een paar pagina’s van deze jeugdroman voor te lezen of je bent verkocht. Een meisje van dertien zó sterk en tegelijkertijd fragiel neerzetten is razend knap. Veldkamp banaliseert het lastige onderwerp (seks, jongeren), waar je zo makkelijk mee onderuit kan gaan, nergens. Een jeugdroman die ook zonder probleem te lezen is voor volwassenen

Nonfictie

De Biebel
Een bijzonder initiatief en een belangwekkend project: het vertalen van het Bouk der Bouken in het Gronings. Jaren aan gewerkt, en dat merk je. Prachtig om de bijbelverhalen in de eigen Groninger taal te lezen.

Fokko Bosker – Zeedijken in het noorden
Een boek over de noordelijke zeedijken is op zich al belangwekkend, maar wat dit boek bijzonder maakt is dat er niet alleen over de historie van de dijken en de dijkbewoners geschreven is, maar dat er ook een toekomstvisie wordt gegeven. Bovendien is het bijzonder goed geschreven en prachtig vormgegeven.

Frank den Hollander en Herman Sandman, Wandelcursus Groningen
Wandelboeken zijn er genoeg, ook over Groningen, maar weinig zijn zo verrassend als de Wandelcursus Groningen van Den Hollander en Sandman. Het boek is niet alleen Gronings van onderwerp, maar ook in stijl, humor en aanpak. Neem alleen al de Flappentapper- of de Black Hawk Down-route.

Klaas van Nierop, Stinzenplanten
Een mooi uitgevoerd en zeer bruikbaar boek. Een bescheiden onderwerp, maar wel van groot belang. Stinzenplanten is bovendien niet alleen geschikt voor de stad Groningen, maar je kunt hem ook gebruiken voor je eigen tuin of voor wandelingen rond noordelijke buitens, tuinen, parken en landhuizen. Prachtige fotografie!

Job van Schaik, Hardloper Huizinga
Een klassiek jongensboek over een Groninger legende. Het is goed dat dit oude, belangrijke sportverhaal aan de vergetelheid is ontrukt. Verder zijn de aanpak en manier van schrijven van hoog niveau.

De winnaars van beide categorieën wordt bekend gemaakt tijdens het prozafestival Het Grote Gebeuren, op zaterdag 31 oktober om half vier in de Bibliotheek Groningen.

 


Oude Boteringestraat 18
9712 GH  GRONINGEN
Telefoon:  +31503683683
Fax: +31503138724
Email: groningen@mijneigenbibliotheek.nl

 

 

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.