Uitgeverij Podium


Nieuws

BreytenbachJerry Bauer2.jpg
25-05-2009

Breyten Breytenbach in Hengelo

Raakruimtes: Breyten Breytenbach in Hengelo

Dit jaar wordt de Zuid-Afrikaanse auteur en beeldend kunstenaar Breyten Breytenbach 70 jaar en de manifestatie Raakruimtes viert dit met een keuze  van zijn werk; poëzie en beeldende kunst. Raakruimtes start op 14 juni en duurt tot 26 juli.

Hengelo zet in juni en juli 2009 op verschillende manieren dit dubbeltalent in het daglicht. Een poëzieroute met 14 sonnetten in het Zuid-Afrikaans in groot formaat op diverse muren in de stad. Aforismen  als bewegwijzering op de grond, leiden het publiek van het station naar 3 tentoonstellingen rondom zijn beeldende werk , een lezing over Breytenbachs werk door H.C. ten Berge in Bibliotheek Hengelo Beursplein en een boekomslagen tentoonstelling, ook in de bibliotheek. Boekhandel Broekhuis besteedt aandacht in hun winkel rondom zijn literaire werk.

Woord en beeld gaan hand in hand bij Raakruimtes. Deze symbiose is zichtbaar is in een tiental poëzie lappen geëxposeerd in een grote hal van de  Creatieve Fabriek op het het voormalige Holec-Hazemeyerterrein maar ook in het  kunstenaarsboek en een krantenkatern (oplage 10.000), vormgegeven door Uli Langendorf. Daarin gaan de sonnetten die Breyten Breytenbach speciaal heeft geschreven voor deze manifestatie samen met foto's van een winterse wandeling.

Buiten aandacht voor zijn poëzie en literaire kwaliteiten zal het accent liggen op Breytenbach als beeldend kunstenaar. Een keuze uit 40 jaar schilderen, tekenen, etsen en collages van nog nooit eerder vertoond werk uit zijn atelier in Parijs. Intieme en kwetsbare tekeningen gemaakt in zijn 7 jaar gevangenschap, een 22tal grote olie en acrylverf schilderijen vooral uit de jaren 80, etsen en gemengde technieken op papier uit eind jaren ‘90 en 2000 en een 10tal canvas lappen waarin beeld en woord speels samengaan. Een ruime keuze die bijna 100 werken beslaat is op 3 verschillende locaties in Hengelo te bezichtigen. Er wordt een publicatie van dit werk gemaakt en een groot deel van het werk wordt  te koop aangeboden. Een unieke kans om zoveel werk van deze veelzijdige getalenteerde kunstenaar te zien!

Gert Vlok Nel en Breyten Breytenbach gaan met een aantal andere dichters en muzikanten een poëtisch-muzikaal optreden verzorgen in het Raboheater in Hengelo op 17 juni 2009.
Singer-songwriter Gert Vlok Nel is voornamelijk bekend in Nederland van de documentaire “Beautiful in Beaufort-Wes” van Walter Stokman en van een aantal zeer succesvolle, volledig uitverkochte concerten. Hij gaat zijn unieke dichtkunst, ondersteund door muziek, in Hengelo ten gehore brengen als onderdeel van de manifestatie RAAKRUIMTES, de manifestatie rond de vele talenten van Breyten Breytenbach.
Breyten Breytenbach is een van de meest bekende schrijvers en dichters van onze tijd. Hij zal deze avond een aantal van zijn gedichten voordragen ondersteund door improvisaties van bekende muzikanten zoals Jeroen van Vliet. Andere dichters die meedoen aan deze avonden vol muziek en poëzie zijn: Krijn Peter Hesselink uit Amsterdam en Charl-Pierre Naudé uit Zuid-Afrika.

Kaartverkoop (kaarten kosten 20 Euro)
RABOTHEATER HENGELO
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo
Kantoor (ma t/m vrij 9.00 – 17.00): 074-255 67 77
Kassa (ma t/m za 12.00 – 16.00): 074-255 67 89
Mail algemeen: info@rabotheater.nl
www.rabotheater.nl

Algemene informatie over alle activiteiten van de manifestatie RAAKRUIMTES: www.raakruimtes.nl

 

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.