Uitgeverij Podium


Boogers_mieren_-_nieuwe_schetsen.jpg
Paperback 12,5 x 20
Deze titel is niet meer leverbaar
Omslag: Roald Triebels
ISBN: 9789057595981

Titels


Alex Boogers
Wanneer de mieren schreeuwen

Op 1 februari 2003 verliezen zeven mensen het leven in een spaceshuttle, tijdens een missie die de mensheid iets moet leren over de geheimen van het universum. Op dezelfde dag speelt een jongen met zijn vrienden in de sneeuw op het dak van een parkeergarage. Ook hij zal die dag niet overleven.

In de novelle Wanneer de mieren schreeuwen krijgt het dertienjarige voetbaltalent Socrates een stem via zijn neef Gabriel, die over hem vertelt aan scholieren, studenten en kinderen uit ontwrichte gezinnen. Het is het verhaal van de jongen die eindeloos op straat voetbalt, interesse krijgt in meisjes, en ervan droomt om profvoetballer te worden, net zoals al die andere jongens. Maar aan zijn toekomst komt abrupt een einde als hij betrokken raakt bij een sneeuwballengevecht.

Wanneer de mieren schreeuwen herinnert ons eraan hoe fragiel het leven is, en hoe gebeurtenissen op onvoorspelbare wijze kunnen samenvloeien. Alex Boogers baseerde deze indringende novelle op de tragische dood van de Rotterdamse jongen Sedar Soares.Ik heb te lang gezwegen. Te vaak toegekeken.

Er bestaat een boeddhistisch verhaal over een Indiase monnik die naar China reisde om in een grot negen jaar naar het geschreeuw van de mieren te luisteren. Ik ben negen jaar stil geweest. Ik heb tot God gebeden. Ik had gehoopt dat Hij mijn hart tot rust kon brengen. Ik weet wat de monnik gehoord moet hebben. Wanneer je zo stil bent dat je de mieren hoort schreeuwen weet je dat het moment gekomen is om te getuigen.

 

Fragment uit: Wanneer de mieren schreeuwen

 

 

Quotes

'Een rijk verhaal vol zinnen die dansen en woorden die troosten.'

JAN Magazine

 

'Boogers trekt de lezer aan zijn kraag, en laat pas los als er iets tot hem doorgedrongen is.'

8Weekly


'De novelle is een evenwichtig eerbetoon dat je raakt.'

Cultuurbewust.nl


'Boogers schreef een gelaagde vertelling die veel verder reikt dan het louter navertellen van een hartverscheurende tragedie.'

Cutting Edge

 

'Prachtig geschreven. Verdient net zo veel publiek als Herman Koch en Peter Buwalda. Mensen, lees dit.' 

Boekenpanel DWDD 

 

'En masse werd Wanneer de mieren schreeuwen omarmd. En terecht.'

Passionate Bulkboek