Boekverkopers Plus

Het kan niet vaak genoeg gezegd: boekverkopers kunnen een cruciale rol spelen in de lotsbestemming van een boek. Wij, uitgevers en boekverkopers en auteurs, zijn soms te zeer geneigd om onze hand op te houden bij de media. Natuurlijk, een juichende bespreking kan een boek een stevig ‘opkontje’ geven. Ik denk hier aan de vijfsterrenrecensie door Arjan Peters in de Volkskrant van Inge Schilperoords romandebuut Muidhond. En ook ben ik de literaire pers (print en online) deze weken zeer dankbaar voor de warme ontvangst van de verhalenbundel Vuurpijlen vangen van Karen Köhler. Maar in plaats daarvan, of in aanvulling daarop, kan de individuele boekverkoper enorme invloed uitoefenen op de receptie en verkoop van een boek.

Een prachtig voorbeeld daarvan leveren enkele boekhandels met de vuistdikke roman Alleen met de goden van Alex Boogers. Niets te klagen over de ontvangst van deze meeslepende bildungsroman in de media (zie daarvoor de lange lijst quotes die we op de eerste pagina van de derde druk plaatsten). Bovendien knuffelden collega-schrijvers Alex bijna dood, sinds verschijning enkele maanden geleden. En werd door zijn fans luidruchtig getwitterd en gefeestboekt.

Maar enkele boekverkopers plaatsten de kers op deze taart. En wel op een ongekend dynamische en succesvolle wijze. Ik deel met u de spijkerharde resultaten. De Nieuwe Boekhandel (Monique Burger) gaat aan kop met al 178 verkochte exemplaren. Dat is bij dit dikke boek een imposante pallet (als het er niet twee zijn). En dat voor één boekhandel, te Bos en Lommer. Remco Houtepen van Libris Venstra wist er op de vleugels van zijn tomeloze inzet al 113 te verkopen. Op een gedeelde derde plaats vinden we Gianotten Mutsaers (Tilburg), waar Herman van Haaren ook weer op kracht van groot persoonlijk enthousiasme en dito inzet van deze titel al 110 exemplaren verkocht, en Plantage Pontier in Alex’ thuishaven Vlaardingen.

Wij zijn daar bij Podium echt zwaar van onder de indruk. Dit is niet vanzelf gegaan. Deze ambassadeurs hebben het boek gelézen, waren er totaal verrukt over, en namen zich toen voor deze vertelling onder zo veel mogelijk klanten te verspreiden.

Maar ook boekhandels onder de magische grens van 100 markeer ik graag als ‘Boekverkopers Plus’, zoals Boekhandel van der Velde te Leeuwarden met al 75 exemplaren, en een kleinere winkel als Van Gennep Rotterdam met 44 exemplaren (dat is een hele grote bak boeken). Maar laat ik niet alle boekhandels opnoemen.

Voor Bol.com geldt een andere dynamiek, maar virtuele bloemen ook die kant op, want ze verkochten, met een ander soort inspanning, liefst 309 exemplaren. En als ik toch bezig ben met andere afnemers dan afzonderlijke boekwinkels: de Bibliotheekdienst bestelde er 295, en Bruna startte aarzelend maar begint met 120 exemplaren toch ook warm te draaien.

Ik neem mijn hoed voor u af, boekverkopers, en maak net zo’n diepe buiging als mijn uitgeversknieën me toestaan. Ons lot ligt in uw handen.