Altijd prijs!

We schrijven dit hartje herfst, op het drukste moment van het jaar. ‘Frankfurt’ ijlt na, met acties die verband houden met zowel rechtenverkoop als -inkoop (van boeken die op z’n vroegst pas over een jaar verschijnen). Tegelijkertijd broeden en kauwen we op titels en omslagen en teksten voor de catalogus die eind dit jaar de boeken van de lente inluidt. (Ik verklap gewoon vast dat voorjaar 2014 onder veel meer een nieuwe roman van Kluun verschijnt; een opmerkelijk Handboek waarin Nicolaas Klei en Harold Hamersma hun krachten bundelen; en een intelligente en hilarische ‘memoir’ van Ophira Eisenberg over haar ‘long and winding road’ naar de Ware. De rest is even bijzonder en houdt u van me tegoed.)

Bij al die vrolijke opwinding zou je bijna vergeten dat dezer weken eerst en vooral gekleurd worden door de boeken die we binnenkort via Sint & Piet in vele schoorsteenkanalen hopen te werpen. Dit klinkt alsof wij dat kunnen bepalen. Dat is helaas niet het geval. Kooplustigen moeten wel eerst gewezen worden op die boeken, en daar spelen behalve boekverkopers vooral media een hoofdrol in.

Dat laatste verleent aan deze periode een bijzondere spanning. Kiezen de media uit dat nog altijd royale aanbod onze auteurs voor interviews? Als uitgever kun je je daarvoor inspannen, door journalisten adequaat te informeren en van mogelijke invalshoeken te voorzien. Te véél invloed moet je daar niet willen uitoefenen, dat maakt alleen maar kribbig en kopschuw.

Minder invloed nog hebben we op het recensiebeleid. Daar schuilt dan ook de meeste nervositeit. Welke kranten en bladen gaan die eerste roman van Benjamin Burg bespreken (een opmerkelijk beheerst geschreven, tragikomisch verhaal over een loser die, misschien, een winnaar wordt)? Geweldig dat het boekverkoperspanel van DWDD zo jubelde over het debuut van Kris Van Steenberge (Woesten). Maar welke critici gaan dit oppikken en bieden ons hun oordeel? Een dat andere debuut, Idiopathie, van de jonge Brit Sam Byers: zullen Nederlandse critici hem bewieroken zoals de critici in omringende landen, of versperren ándere vertalingen de toegang tot de lezer? En die intrigerende verhalenbundel deze week van Justine le Clercq: wat vinden de beroepslezers dáár nu van? Wie duikt straks op de aangrijpende nieuwe novelle van Alex Boogers? En de meester George Saunders: pakken de media hem breed op, ook nu hij moest afzeggen voor Crossing Border vanwege de National Book Award?

Spannend.

Mocht de aandacht onverhoopt tegenvallen, dan is er altijd het vangnet van de literaire prijzen. Als u deze website geregeld opent, weet u hoeveel Podium-auteurs daar het afgelopen jaar al opdoken en op het podium (sic) stonden voor De Gouden Strop, Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs, Bob den Uyl Prijs, Dick Scherpenzeelprijs, National Book Award, Europese Literatuurprijs, Deutscher Buchpreis, Eline van Haarenprijs, Beste Rotterdamse Boek, Hugues C. Pernathprijs, De Bronzen Uil, Crimezone Debuutprijs, Nico Scheepmaker Beker, Vrouw&PoëzieDebuutprijs, Academica Literatuurprijs…

Trots op onze schrijvers? Bè je gek!