Nominaties

De uitgever zelf is geen product, dat is de schrijver en zijn boek. De uitgever spant zich in om die schrijvers onder de aandacht van lezers te brengen. Voor de lezer is niet het nieuwe boek van Podium interessant, maar het nieuwe boek van Keret, Kluun of Krog. Voor Podium zelf maken we in principe geen reclame.

Soms zou je dat tóch willen doen, ook om boekwinkels, schrijvers en journalisten op ons bloeiende fonds te wijzen. Al die partijen hebben niet altijd aandacht voor ons reilen en zeilen. Daardoor ontstaan er weleens misverstanden. Zo ontmoet ik soms een bezorgde blik als er een paar maanden geen boek van Podium in de Bestseller 60 voorkomt. ‘Gaat het wel goed bij jullie?’

Het gaat goed met een uitgeverij als het goed gaat met haar schrijvers. Dat kun je uitdrukken in verkoopcijfers of in media-aandacht voor die auteurs. Een andere barometer is de nominatie.

Gisteren hadden we een geweldig diner in het Amstel Hotel, met aan tafel onze voor de Libris Literatuur Prijs genomineerde auteur, Elvis Peeters (bestaande uit een man en een vrouw). Natuurlijk hadden we willen winnen, maar de voldoening dat uit al die honderden vaak goede tot zeer goede Nederlandstalige romans Dinsdag werd uitverkoren, was groot. Eerder prijkte deze roman al op de shortlist van de AKO Literatuurprijs (en de longlist van de Gouden Boekenuil).

Oké Joost, gefeliciteerd. Maar heeft Podium verder nog genomineerde auteurs momenteel?

Laat ik één keer unverschämt reclame maken voor ons fonds.

Naast ELVIS PEETERS werden de afgelopen maanden de volgende Podium-auteurs genomineerd:

SHIRA KELLER, M: met nog twee andere romandebuten genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2013

ARJEN LUBACH, IV: shortlist De Gouden Strop 2013

SYLVIE MARIE, Toen je me ten huwelijk vroeg: J.C. Bloem-poëzieprijs 2013

KIRA WUCK, Finse meisjes: winnaar Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs; shortlist C. Buddingh’-prijs 2013

MAARTEN ZEEGERS, Wij zijn Arabieren: shortlist VPRO Bob den Uyl Prijs 2013.

Voor laatstgenoemde prijs is de ontknoping op 12 mei. Mijn duimen zijn al stijf van het duimen, want met zoveel nominaties wil je ook eens wínnen, hoe grandioos al die shortlistnominaties al zijn als krachtige bevestiging van kwaliteit en talent.

Tommy Wieringa hield zijn belofte en sprong na zijn winst in de Amstel. Ik beloof u hetzelfde te doen als minstens drie van onze huidige nominaties tot hoofdprijzen leiden. Wel als het mooi weer is!