‘Out of print’

Je zal maar journalist zijn en in tien regels moeten uitleggen wat de deal is die WPG Uitgevers gesloten heeft met de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). ‘Boeken opnieuw beschikbaar’, kopte de Volkskrant. Vervolgens lees ik dat DBNL en WPG een groot deel van hun ‘out of print’-titels gaan digitaliseren. De komende maanden, vervolgt de krant, komen er zo’n tweeduizend boeken van de imprints Bezige Bij, Thomas Rap, Cargo, Balans, de Arbeiderspers, Querido, Nijgh en en Athenaeum als e-book uit. ‘Het gaat hierbij om klassiekers als De herberg met het hoefijzer van A. den Doolaard, Publiek Geheim van Bernlef en Mevrouw Bentinck van Hella Haasse.’
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar volgens mij leest iedereen dit, gehaast aan het ontbijt of in de ochtendtrein, als volgt: boeken als voornoemde romans en nog tweeduizend andere moderne klassiekers uit de rijke schatkamers van dit concern zijn nu niet meer leverbaar, maar zullen als e-book snel beschikbaar komen via de website van DBNL.
Daarbij is verre van uitgesloten dat men denkt dat die niet-leverbare boeken gratis gelezen kunnen gaan worden, want de missie van DBNL is het erfgoed zo volledig mogelijk digitaal beschikbaar stellen, voor ‘onderzoek’.
Navraag bij WPG leerde me dat de situatie genuanceerder ligt. Eerst checkte ik trouwens de genoemde drie titels bij Bol.com: daar zijn twee van de drie boeken gewoon leverbaar. Dus kennelijk gaat het toch niet alleen om ‘out of print’-titels. WPG is met DBNL in zee gegaan om in één klap een groot aantal titels gedigitaliseerd te krijgen. Achterliggende strategie lijkt te zijn om zodoende een antwoord te bieden op de als bedreigend ervaren piracy-ontwikkelingen (illegaal gemaakte e-books). Op de site van DBNL worden van de auteursrechtelijk beschermde boeken (dus alle boeken van schrijvers die nog niet langer dan zeventig jaar dood zijn) alleen fragmenten getoond, met doorklikmogelijkheid naar webwinkels, waar de e-books vervolgens gekocht kunnen worden.
Dat is een hele opluchting. Want stel je voor dat auteurs en alle andere professioneel betrokkenen geen opbrengst zouden krijgen uit digitale exploitaties.
Tot zover mijn toelichting op het landelijke boekennieuws van deze week. U hoeft hiervoor niet te betalen, zo lang u maar boeken blijft kopen.