BOEKEN!

In Italië heb ik zo heerlijk gelezen (Houellebecq, Pascal Bruckner, De Botton, Buwalda), dat ik mezelf na terugkomst in Amsterdam al in drie boekhandels verwende. O goddelijke boeken! Ben ik de enige, nee toch? Wat nou toch crisis & bestsellermarkt? Wat zitten we ons toch eigenlijk aan te praten met z’n allen? Bij Scheltema (steun de bedreigden): Lars Gustaffsons De mooie blanken armen van mevrouw Sorgedahl, over de kracht van jeugdherinneringen (geloof ik… Trouw recenseerde het jubelend); en China – The Rough Guide (om me voor te bereiden op de aanstaande boekenbeurs in Beijing). Bij Athenaeum (steun de misschien wel gaafste literaire boekhandel van Nederland): The collected stories of Lydia Davis (volgens twee dierbare informanten een van de beste verhalenschrijfsters van deze tijd) in een onweerstaanbare oranje Picador-pocket (met lekker ruw papier). Bij de vrolijk makende Boekhandel van Pampus (vergeet er niet hun uitstekende koffie te drinken): de spannende roman Op zee van Toine Heijmans, waarmee L.J. Veen een verdiend succes oogst. Die geef ik aan mijn jongste zoon, die van avontuur houdt. Voor mijn oudste zoon (maar vertel dit niet verder, ik leg het opzij voor zijn verjaardag): een joekel van een Taschen-fotoboek over architectuur tijdens het Sovjetregime, CCCP. Geplukt uit hun uitverkoopbakken: De filmclub van David Gilmour, met gesprekken tussen vader en zoon naar aanleiding van de films die ze samen kijken. En ten slotte een oogstrelend boek over ‘90 jaar modern fietsontwerp’, Cyclopedia (Fontaine & Noë/Lannoo), alvast gekocht om er t.z.t. mijn fietsmaatje mee te verblijden.
Honderden euro’s, dat zeker. Maar ik vraag me af of ik méér geconsumeerd heb dan de doorsnee bezoeker van bijvoorbeeld de Gay Pride, of Dance Valley: wat geeft de gemiddelde bezoeker daar uit als je reizen, drinken, eten en toegangskaartje bij elkaar optelt?
En vergeet niet: bij lezen blijf je droog, ook als ’t regent.
Wat mij betreft gaan we komend seizoen allemaal weer ouderwets boeken kopen en lezen.