Carice

Ze schitterde al in drie verfilmingen waarvan het gelijknamige boek bij Podium verscheen: Ik omhels je met duizend armen, Zwartboek en Komt een vrouw bij de dokter. Inmiddels speelt Carice van Houten niet alleen De gelukkige huisvrouw (géén Podium-uitgave) maar gaf ze ook gestalte aan een ander literair figuur: Ingrid Jonker. Geen romanpersonage, maar een werkelijk bestaande dichteres, die door Podium wordt uitgegeven. De biografische speelfilm kunt u voorlopig nog niet met eigen ogen aanschouwen. Pas ergens komende winter zal de film, vooralsnog getiteld Smoke & Ochre, geheel gemonteerd, geölied en afgelakt in de bioscoop opduiken.

Ik ben razend benieuwd. Ik mocht het Engelstalige script al eens lezen en bij producent IDTV Film enkele oogstrelende stills bewonderen, maar moet voor de rest net als u geduldig afwachten op het resultaat van de opnames die onlangs plaatsvonden in Zuid-Afrika. Het wordt een Engelstalige film, met ook om die reden internationale potentie. Rutger Hauer speelt de rol van de hardvochtige vader van Jonker, de veel te jong overleden Zuid-Afrikaanse dichteres wier bewogen poëzie vertaald werd door Gerrit Komrij, en wier wonderbaarlijke leven in dezelfde uitgave, Ik herhaal je, prachtig is gevangen in een minibiografie door Henk van Woerden.

Onze gedachten gingen alweer uit naar een filmeditie, met Carice voorop, maar dat zou in dit geval toch een weinig passende keuze zijn: Ingrid Jonker is natuurlijk geen personage, maar een werkelijk bestaande dichteres. Om dezelfde redenen verbaast het omslag van de onlangs verschenen filmeditie van de biografie ‘Anna’ door Annejet van der Zijl. Je ziet er niet het onderwerp van de biografie zelf, Annie M.G. Schmidt, maar de actrice die haar speelde. Een gewaagde keuze, die werkelijkheid en de verfilming ervan door elkaar gooit…
Het zou in mij althans niet opkomen om, bij voorbeeld, een biografie van Mozart uit te geven met op het omslag niet Mozart zelf maar die giechelende acteur die hem speelde in de heerlijke, maar zwaar geromantiseerde film Amadeus.
Terwijl wij rustig blijven broeden op al deze uitgeverstechnische fijnzinnigheden, kunt u zich alvast op de Jonker-film voorbereiden door haar gedichten zo niet te herlezen (herhaal haar!) dan toch, eindelijk, te lezen.
Dat is geen bevel, maar een welgemeend literair advies.