Joris goes UK

Nederlandse uitgevers en redacteuren behoren tot de actiefsten in de mondiale boekenindustrie. Laten we dat eens trots vaststellen. Op beurzen en festivals van Jeruzalem tot Oslo springen wij Dutch(wo)men er altijd uit; getalsmatig, maar ook in onze manier van optreden geloof ik: soms een tikje onbehouwen, maar altijd nieuwsgierig naar wat in andere landen gebeurt, waarbij we onze vreemde talen bovengemiddeld goed beheersen, de afbraak van het onderwijs ten spijt. Zoals het Nederlandse voetbal veel aansprekende internationals heeft opgeleverd, zo staan ook vele Nederlandse redacteuren en uitgevers te boek als uitstekende spelers in de EK’s en WK’s van het boek.
Toch is er altijd weer dat beduusde gevoel als een van onze eigen Nederlandse schrijvers het tot buitenlandse edities geschopt heeft. Een beetje lacherig van trots word je ervan. Bij ons deze week een boek van Adelheid van Beuningen in het Spaans, een Kluun in het Koreaans, en vandaag Het zijn net mensen van Joris Luyendijk bij een Australische uitgever (Scribe), getiteld Fit To PrintMisrepresenting The Middle East. ‘Luyendijk writes damn well,’ staat pontificaal op de voorzijde van het omslag. Kijk, dat is er wel eentje van ons hè!
Dezelfde, uitstekende vertaling van Michelle Hutchison zal in de herfst in andere edities opduiken in de Verenigde Staten (Soft Skull) en in Engeland.
Dat komt prachtig op tijd vanwege Joris’ deelname aan een project van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF): ‘Go Dutch! Eight writers from the Netherlands’. In mooi gezelschap van onder anderen Tommy Wieringa, Geert Mak en Arnon Grunberg, zal Joris komend seizoen regelmatig in de UK opduiken als een van de Nederlandse schrijvers die het meer dan waard zijn ook in andere landen gekend en gelezen te worden.
We waren in vroegere tijden altijd al goed in landje veroveren. Laten we die genen aanboren om niet weer koffie, zilver en specerijen te stelen, maar onze eigen schrijvers over de grens te brengen. Go Dutch, en niet in de laatste plaats: Go Joris!